מאמרים בנושא תמ"א 38

עבודות לקויות במסגרת תמ"א 38 – הדיירים יפוצו
מאת: עו"ד רועי כרמון
יזמית בנייה חויבה לפצות את הדיירים בכ-60,000 שקלים בגלל ביצוע עבודות לקויות וירידת ערך. יצוין, כי ערך הדירה לא באמת ירד – הוא פשוט לא עלה גם אחרי השלמת הפרויקט. בעלי הדירה בקומה השלישית בבניין בן ארבע קומות בראשון לציון שעבר תמ"א 38 בשנת 2012. בתביעה שהגישו לפני כשנתיים הם טענו כי כבר בשלב הראשון של העבודות הם הבחינו בנזקים וליקויים שונים בדירתם ובבניין עצמו, בהם בעיות איטום, פגעי רטיבות וליקויי ריצוף. עוד נטען כי בעת ביצוע העבודות האבק והפסולת חדרו לביתם וגרמו לנזקים שונים בנוסף. 
מחוות דעתו של מהנדס הבניין התגלה כי חלק מהעבודות בוצע שלא כחוק ובאופן המנוגד לתקן המחייב, ובכלל זה מיקום צינור כיבוי האש ורוחב המדרגות בשטחים המשותפים. 
התביעה הוגשה על סכום גבוה של כ-240 אלף שקל שכלל פיצוי על ליקויי בנייה וירידת ערך. 
 
במענה לטענות התובעים היזמים טענה כי התובעים, כמו הדיירים האחרים, ויתרו בהסכם התמ"א על הזכות להעלות טענות על אי-נוחות או מטרד בתקופת עבודות הבנייה. באשר לרטיבות, נטען כי המקור הוא בצנרת שמעל לדירת התובעים, ולגבי ערך הדירה – נטען כי הוא עלה בכ-200,000 שקלים. 
 
פסק הדין שניתן באחרונה על ידי השופט נחום שטרנליכט קיבל את תביעת הדיירים בחלקה בלבד. השופט הסתמך על רוב ממצאי מומחה מטעם בית המשפט שאמנם התרשם כי ישנם ליקויי שאינם ברי-תיקון ושערך הדירה ירדה ב-40 אלף שקל לעומת שוויה הצפוי אלמלא הליקויים, אך גם מצא כי ליזמית אין קשר לבעיות הרטיבות – שנוצרו אחרי שהתובעים ביצעו בה שיפוצים באופן פרטי. 
 
עם זאת, השופט לא קיבל את הערכת המומחה לגבי הפיצוי שמגיע לתובעים עבור הליקויים ברכוש המשותף, שכשמו כן הוא – משותף לכלל הדיירים – ולכן לא רק התובעים זכאים ליהנות מהפיצוי ברכיב זה. 
 
בסופו של דבר חויבה יזמית הבנייה בפיצוי של כ-56,000 שקלים בתוספת שכ"ט עו"ד והוצאות משפט בסכום כולל של כ-6,000 שקלים. 
 
ב"כ התובעים: עו"ד גיל קלר
ב"כ הנתבעת: עו"ד מירב לוי
 
** הכותב לא ייצג בתיק
 
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
חזור

תמ"א 38, מתחילים באתר המרכזי

התחדשות עירונית 2022

ניתן לקבוע כבר ברמת וודאות גבוהה שהשנים הקרובות יהיו תור הזהב של ההתחדשות העירונית. עתודות קרקע נמוכות, מחירי נדל"ן גבוהים ושיכונים מתפוררים במרכזי הערים הם כר פורה לגל ענק של פרויקטים.
נוסיף לכך את ההחלטה להוריד את אחוז ההסכמה לפינוי בינוי לתביעת דיירים סרבנים בפינוי בינוי ל 66% מהבעלים במקום 80% היום. נוסף גם סעיף לפיו בעלי דירות שעשו עבירות בנייה לא יכללו במניין הדיירים הנדרש לצורך רוב כך ששיעור ההסכמה יכול להגיע במצב כזה ל-50%. כמו כן, גם היזם יוכל להגיש תביעה נגד דייר סרבן.

מאות ואולי אלפי פרויקטים תקועים בשל דיירים "סרבנים" שחרור החסם הזה עשוי להקטין את הזמן הממוצע להבשלת פרויקט בשנתיים ויותר.

ההתבגרות של השוק כוללת גם הסכמה כללית שתמ"א 38 חיזוק היא החלופה הפחות מועדפת ואם יש ברירה אז עדיפים פרויקטים מתחמיים של פינוי בינוי או לפחות הריסה והקמה של בניין חדש (תמ"א 38 2)

אז אל תפספסו את הרכבת...

השאירו פרטים ואנחנו נשתדל להעביר לחברות מתאימות, ללא כל עלות מצדכם.  כדאי להבין שלא כל בניין מתאים לכל היזמים, בניין שמוגדר אצל אחד כ"לא כלכלי" יכול להיות "יהלום" אצל אחר. גם הזמן משחק תפקיד ובניין או ישוב שאינם אטרקטיביים בזמן מסוים יכולים להפוך למאד מבוקשים עקב שינויים ברגולציה, במחירי הנדל"ן ועוד.

אנחנו באתר המרכזי עושים כל מאמץ למצוא את הגורם המתאים שיטפל בכל בניין הרשום במאגר שלנו, לא תמיד זה קורה מעכשיו לעכשיו אבל אנחנו רצים למרחקים ארוכים...

* שדה חובה