רמ"ט הדיור באוצר: "פינוי בינוי באמצעות תימרוץ כספי לרשויות"

אביגדור יצחקי: "יש פוטנציאל של כ-800 אלף דירות בישראל כתוצאה מפינוי בינוי. אבל יש כמה סוגים של בניינים וערים. הראשון זה מתחם עם היתכנות כלכלית, בערך 130 אלף דירות אפשר להוסיף שם. החלק השני הוא 170 אלף דירות שצריך לתת דחיפה כלכלית קלה"

פועלים באתר בנייה / צילום: רויטרס
פועלים באתר בנייה / צילום: רויטרס

"יש משבר דיור. עשינו תוכנית מחיר למשתכן ואני עדיין מופתע מהתוצאות. אם בחיפה נסגר מכרז ונותנים מחיר מקסימום, והמחיר של הזכייה נמוך ב-1,500 ממחיר המקסימום, אז זה עובד. זה מגיע בכל מקום, והקבלנים נכנסים ונכנסים. אנחנו מחכים עכשיו להגרלות בראשון לציון ובהרצליה. בראשון לציון אמורה להיפתח הגרלה בקרוב. ואז נראה בדיוק מה מצב הביקוש. ברגע שנדע, וברגע שנראה כמה הביקוש לעומת ההיצע, אנחנו נשקול לשלב מכירת דירות גם למשפרי דיור על פי קריטריונים שנקבע", כך אמר היום (ה') ראש מטה הדיור באוצר, אביגדור יצחקי, בכנס התאחדות בוני ארץ באילת.  

יצחקי התייחס גם לנושא ההתחדשות העירונית ואמר כי המועצה הארצית תכריע בקרוב לגבי תיקון 3א' לתמ"א 38. "בחודש יולי תתקבל ההחלטה הסופית של המועצה הארצית ומיד אחר כך נכנס את קבינט הדיור ונאשר את ההחלטה בממשלה. כנראה שההחלטה שאושרה להפקדה, היא כנראה זו שתאושר. יהיו זכויות תב"עיות, ועל זה יהיו זכויות התמ"א. לא הולכים אחורה. אנחנו נגיע למצב שיש תוספת 13 מ"ר לדירת תמ"א וגם תוספת של זכויות התב"ע. מעבר לזה יהיו עוד 2.5 קומות. זה יהיה הפתרון עליו תצביע המועצה הארצית. אבל ההליך טרם הסתיים".

במקביל התייחס יצחקי גם לתחום הפינוי בינוי. "יש פוטנציאל של כ-800 אלף דירות בישראל כתוצאה מפינוי בינוי. אבל יש כמה סוגים של בניינים וערים. הראשון זה מתחם עם היתכנות כלכלית, בערך 130 אלף דירות אפשר להוסיף שם. החלק השני הוא 170 אלף דירות שצריך לתת דחיפה כלכלית קלה. רצינו לקבל החלטת מועצה לגבי קרקע משלימה. קרקע שנוכל לתת לפרויקט בינוי בינוי כדי לאפשר אותו כלכלית. אבל ראינו שיותר טוב לקבל החלטה באופן פרטני לכל פרויקט. אני מתכנן עכשיו לשבת עם כל עיר כדי לשמוע על הצרכים והבעיות. במקביל, יש רעיון שבאותן המקומות ניתן תמריץ לעיריות על כל יחידת דיור תוספתית בפינוי בינוי, כסף שישמש אותה ליצירת התשתיות הדרושות. עוד לא סיכמנו את זה סופית, אבל אני עובד על זה".

 

"אבל, הבעיה הכי קשה היא עם 500 אלף דירות נוספות בבאר שבע, דימונה, ועוד מקומות בפריפריה, שם יש סלאמס, ושם הבעיה היא לא זכויות בנייה אלא היתכנות כלכלית אפסית. זה או להביא כסף, דבר שיהיה קשה יותר לעשות, או באמצעות קרקעות משלימות בערים אחרות עם ערך קרקע גבוה יותר. אנחנו ניקח את התחום הזה הכי רחוק שאפשר. עד סוף השנה הבאה לא תהיה עיר בישראל שלא תהיה בה תוכנית מפורטת לפינוי בינוי".