בשיתוף מרכז הנדל"ן


כיכרות מהוות מקום מפגש של רחובות ואנשים, רבות מן הכיכרות המפורסמות בעולם נמצאות בלב שכונת מגורים ולכל כיכר סיפור משלה, וכך גם לכיכר המדינה.
"כיכר המדינה הוקמה בסביבות שנת 1960, היא הכיכר הכי גדולה בעיר תל אביב ואחת הגדולות בישראל", מספר עודד גבולי, אדריכל ומתכנן ערים. בתחילה היו לכיכר שני רחובות ראשיים: ויצמן וז'בוטינסקי ,ובמשך השנים היא היוותה מוקד חברתי, היו בה הופעות של קרקסים שיצרו מפגשים חברתיים. בשנות ה-70 החלה בנייה יוקרתית סביב הכיכר. בהמשך נפתחו חנויות יוקרה בחלק התחתון של אותם בניינים, מה שהעלתה את יוקרת המקום עוד יותר. בקרבת הכיכר נמצא גן הגת, אתר ארכאולוגי מהתקופה ההלניסטית בארץ ישראל.
כיום, כיכר המדינה היא מוסד, אומר אילי בר, מנכ"ל משותף ב"אקו סיטי". "יש בה הרבה אקשן, הרבה חנויות, מסעדות, ותנועה רבה ברחובות סביבה. יחד עם זאת, ברחובות עצמם האזורים קיימים לא מעט אזורים ירוקים ושקטים. הייחוד הזה יישמר גם עם תחילתה של התחדשות עירונית במקום, עם בניינים שלא יעלו על שמונה קומות ובמרווחים שיאפשרו לשמר את השלווה והאזורים הירוקים שיש כיום. אנחנו נראה סוג של נדידה של ביקושים מהמגדלים שהם קצת מנותקים אל הבניינים הקטנים שמאוד מחוברים לרחוב".
"לפני חמש, שנים, כשפתחתי את המקום, הייתה פה אוכלוסייה יותר מבוגרת, האזור הזה היה צמא למשהו חדש, למשהו צעיר, למשהו רענן", מספר אסף כספי, הבעלים של בייקפה. "יש פה הרבה מגדלים שקמים וזה מביא אוכלוסייה צעירה, כך שאין ספק שהמקום פה מתפתח, וזה עשה רק טוב".

"יש פה פרויקטים יזמיים גדולים, וכמו בכיכר המדינה, כל שאר הפרויקטים הם פרויקטים של תמ"א 38, 1 או 2, שזה אומר או חיזוק או הריסה ובנייה מחדש שמיועדים למספר קהלי יעד קהל", מסביר מוטי ויזל, מנכ"ל ובעלים "VCELL", מכון מחקר וייעוץ אסטרטגי.
"היעד הראשון זה תל אביביים שמשדרגים ומשפרי דיור, הקהל השני זה מצמצמי דיור - אוכלוסייה שמגיעה מחוץ לתל אביב, בדרך כלל מבתים גדולים, שרוצה לגור במרכז תל אביב ולא במגדלים הגבוהים עם כל המערכות מסביב והרבה מאוד שכנים.
אלמנט נוסף שמאפיין את הסביבה הזאת, אומר בר, אלו הגינות העירוניות הקטנות, מה שהופך את הסביבה למאוד מזמינה. גבולי מספר כי כיכרות נבנו בשביל לייצר קהילה אורבנית במרחב הפתוח, "ניסו ליצור איזה סוג של אינטימיות, והדבר שהכי מאפיין כיכרות, כמעט בכל מקום בעולם ,זה הרעיון שכל הרחובות, כמו פה, ממש נשפכים לכיכר. יש לזה משמעות עצומה כדי שגם האנשים שהולכים ורוצים להתקהל יגיעו לכיכר וכל האירוע יהפוך לסוג של הפנינג. למעשה, מסכם בר, "כיכר המדינה היא כמו עוגן שכל הרחובות שנמצאים מסביב לה מתייחסים אליה כאל מקום שבו יש את כל האקשן – הכיכר זו השמש שלהם והם כאילו חגים סביבה ונהנים מכל היתרונות האלה במרחק הליכה".
בשיתוף מרכז הנדל"ן

פורסם לראשונה: 08:00, 21.12.20