דעה - לאור המצב: על הממשלה לשקול הארכת תוקף תמ"א 38

רשויות המדינה אמנם עושות מאמצים להבטיח ודאות בשוק, ויש דברים שאפשר לקדם גם בימים אלה, אולם כדאי כבר לחשוב הלאה

פרויקט תמ"א 38 / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
פרויקט תמ"א 38 / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

בענף ההתחדשות העירונית, שרכיב חוסר הוודאות היה ועודנו בעוכריו, גרם נגיף הקורונה לשיתוק כמעט מוחלט בקידום פרויקטים, במכירת דירות ובחתימה על עסקאות מכר. רוב היזמים שפועלים בתחום הוציאו מכתבים המודיעים על כך שנגיף הקורונה מהווה "כוח עליון" בעת הנוכחית, ולכן לוחות הזמנים הקבועים בהסכם מוקפאים ולא ייספרו במניין הימים הקבועים בהסכמים. ככלל, היזמים לא מבחינים בין פרויקטים שנמצאים בתכנון ראשוני, לבין כאלו שבקשה להיתר בנייה הוגשה בעניינם, או כאלה שנמצאים בביצוע.

בנוסף, יזמים ניהלו מו"מ והתקשרו בעסקאות על בסיס תנאים והנחות מסוימות, כגון מחירי הדירות, ריביות לאשראי וכיוב'. מרווח השינוי שנגרם כתוצאה מהקורונה עלול להעמיד עסקאות אלו, בין שנחתמו ובין שלאו, כלא רלוונטיות, וייתכן שיזמים יפנו לבעלי דירות בבקשות להפחית את התמורות, שכן רף הכלכליות הנדרש לא קיים בשוק שבו אין עסקאות מכר.

מנגד, גם במקרים שיזמים מבקשים לקדם פרויקטים וסבורים כי ההשפעה של הקורונה לפרויקט שעתיד להתממש בעוד כ 30 חודשים היא מוגבלת, בעלי דירות חוששים לחתום על הסכם כיום ומבקשים "להקפיא" את המצב ולחכות עד יעבור זעם. אז מה אפשר לעשות?

1. הרושם הוא שהמדינה מצידה מנסה לשדר ודאות רבה ככל הניתן.
עולה מכך כי יש לבחון כל פרויקט ופרויקט לגופו ולבדוק האם באמת הקורונה השפיעה על לוחות הזמנים הרלוונטיים לפרויקט, או שמא יזמים "קפצו" על ההזדמנות "לנכס" להם עיכובים שלא קיימים בפועל.

2. בתקופה שבה חוסר הוודאות גובר, והאנשים ספונים בדל"ת אמותיהם, אין פנאי רגשי לנהל פרויקטים גדולים. אלא שדווקא עכשיו זאת התקופה הכי מתאימה לקדם פרויקטים ולהיות מוכנים ליום שאחרי הקורונה, שכן כאשר השגרה תשוב אלינו, פרויקטים שיקודמו כעת יהיו אלו הראשונים לצאת אל המסע הארוך ממילא.

3. למרות הכול, תקופת הקורונה שבמסגרתה קשה הרבה יותר לקדם פרויקטים מחייבת את דחיית המועד שנקבע לפקיעת תמ"א 38, אוקטובר 2022, והצבת תאריך יעד חדש. 

הכותב שותף מייסד במשרד מינצר-כרמון, נסים