יזמי תמ"א 38 במסלול חיזוק יחויבו להציע דיור חלופי לקשישים

מדובר בהסכמות אליהן הגיעו אתמול חברי ועדת הרפורמות בכנסת, במהלך דיון בהצעת החוק "הדייר הסרבן" • ח"כ רחל עזריה: "עד שנת 2048 ישראל תהיה המדינה הכי צפופה ב-OECD. חייבים לחשוב על תכנון עירוני חכם ותוך כדי כיצד מתחשבים באוכלוסיות החלשות"

מסתמן: גם יזמי תמ"א 38 במסלול חיזוק יחויבו להציע דיור חלופי לקשישים. כך עולה מהסכמות אליהן הגיעו אתמול (ג') חברי ועדת הרפורמות בכנסת שדנו בהצעת החוק הדייר הסרבן. נזכיר כי הוועדה, בראשה עומדת חברת הכנסת רחל עזריה (כולנו), דנה בהצעת החוק כבר זמן ממושך כאשר הכוונה היא להגיע להסכמות סופיות ולהעביר החוק עד סוף המושב הנוכחי. הצעת החוק האמורה, המקודמת יחד עם משרד המשפטים והרשות להתחדשות עירונית במשרד הבינוי והשיכון, הייתה אמורה להתייחס בתחילת הדרך בהקשחת עמדת המחוקק כלפי דיירים סרבנים ולאפשר נקיטת צעדים חמורים יותר נגדם במקרה והוכח כי מדובר בסרבנות שאינה מוצדקת.

עם זאת, במהלך הדיונים עלו טענות מצד גורמים שונים שלא פעם לדיירים שאינם מסכימים לחתום ולאפשר את קידום הפרויקט סיבות לגיטימיות ולא מדובר רק בסרבנות לשם סחטנות. כך למשל במקרה של דיירים קשישים שלא מקבלים חלופות נאותות מצד היזמים.

כך, הצעת החוק שינתה את פניה במהלך הדיונים ובין היתר נקבעו כללים לטובת ציבור הקשישים וכלים נוספים שיוכלו לעמוד לטובתם, ובשורה התחתונה לטובת קידום הפרויקט ללא פגיעה בדיירים שאינם מקבלים פתרונות. זאת, במקביל להפעלת סנקציות חריפות יותר על מי שמוגדר כסרבן, מסרב להצעות לפיתרון, ועושה זאת מטעמי סחטנות.

בין ההסכמות אליהן הגיעו חברי הוועדה, הוסכם אתמול בדיון כי גם בפרויקט תמ"א 38 במסלול חיזוק ותוספת קומות, ולא רק בהריסה ובנייה או פינוי-בינוי, יחויבו היזמים להציע דיור חלופי לקשישים המתגוררים בפרויקט. מדובר במהלך חשוב משום שעד כה, בפרויקטים מסוג זה כלל הדיירים היו נשארים להתגורר בפרויקט גם במהלך הבנייה. נציין כי היזמים חששו עד כה להציע דיור חלופי רק לחלק מדיירי בניין המגורים משום שהדבר היה יוצר תקדים לשאר בעלי הדירות ומדובר בעלות נוספת שעשויה לפגוע בסופו של דבר בכלכליות הפרויקט כולו. אם הצעת החוק תקבע כי הדבר מחויב בחוק לקשישים, בעיה זו תיפתר וההחרגה של הדיירים הקשישים תעשה על פי חוק ולא תגרור דרישות נוספות. עם זאת, חשוב לציין כי עד כה מדובר בהסכמות בלבד, ועוד אין נוסח מאושר של הצעת החוק ברוח זו. כמו כן, טרם נקבעו פרמטרים ברורים להגדרה מי הוא דייר קשיש בפרויקט.

עוד סוגייה שצפויה להיכלל בהצעת החוק, בנוסח המעודכן שלה, היא חיוב קבלנים ויזמים לערוך אסיפות דיירים בבניין עוד לפני החתמה על חוזים. היו אין כל חוק המחייב זאת ויש מי שמנצל את המצב הקיים כדי להחתים את בעלי הדירות אחד אחד כדי ליצור לחץ על האחרים. סעיף זה בהצעת החוק עתיד למנוע את המצב האמור. אולם גם כאן עוד לא ברור סופית נוסח החוק, כיצד הדבר יבוקר ויפוקח וגם מה יהיה הדין כלפי יזם או קבלן שלא יקיים את ההוראה.

"מדינת ישראל עד שנת 2048 תהיה המדינה הכי צפופה ב-OECD. אנחנו חייבים לחשוב על תכנון עירוני חכם ותוך כדי כיצד מתחשבים באוכלוסיות החלשות", אמרה אתמול חברת הכנסת עזריה בדיון בוועדה, "כרגע אנחנו בדיונים סופיים עם משרדי הממשלה על חוק 'דייר סרבן' ומקווה שנצלח יחד את האתגרים העומדים בפנינו. אחת ההחלטות החשובות היא שלא רק פינוי-בינוי- גם בפרויקט תמ"א 38-1 (הוספת חיזוק למבנה קיים) חובה להציע דיור חלופי מותאם מחוץ לפרויקט לקשישים, לכל הפחות לזמן העבודות על חיזוק המתחם."

אזרחים ותיקים מבית ים שהגיעו לדיון סיפרו: "אישה מבוגרת נפלה ושברה את ידה בבניין שלה כיוון שהפכו את הכניסה לביתה למסדרון צר, חשוך ומלא אבק. אי אפשר להתנהל ככה. זוג מבוגר נוסף אינו יוצא מהבית כיוון שהוא כיום אתר שיפוצים. הקשישים מרגישים מפוחדים ומאוימים בכל תהליך ההתחדשות העירונית. אנחנו מופקרים והיזמים משחקים על חוסר הידע שלנו".

יו"ר הועדה, ח"כ עזריה סיכמה את הדיון ואמרה: "אנחנו דורשים מיזמים התנהלות שקופה והחוק ידאג לאינטרסים של התחדשות עירונית לצד דאגה לאוכלוסיות מוחלשות".