מעל 50 אלף דירות אושרו לתכנון במסגרת התחדשות עירונית

בהשקעה גבוהה מאוד של שנים עשר מליוני שקלים, יתחילו לתכנן בשמונה ערים, תכניות להתחדשות עירונית במקומות שאינם כדאיים כלכלית, אבל נדרשים לשימור מפני רעידות אדמה ולטובת שיפור הדיור

תמ"א 38 | צילום אילוסטרציה: חן ליאופולד, פלאש 90

הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, תשקיע 12 מיליון שקלים בתכנון מעל 50,000 דירות בשמונה ערים ברחבי הארץ; טבריה, צפת, חיפה, כפר סבא, פתח תקווה, רמת גן, גבעתיים וחולון. סכום זה מתווסף ל-14 מיליון השקלים, שהושקעו בארבע ערים נוספות בתחילת השנה.

במסגרת השקעתה של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, במסלול תכנון שכונתי, הכולל תכניות מתאר ומסמכי מדיניות להתחדשות עירונית, תתקצב הרשות תכנון 32,289 דירות חדשות, שיתווספו ל-20,057 דירות קיימות בשמונה ערים ברחבי הארץ.

הערים שנבחרו, הן בעלות פוטנציאל להתחדשות עירונית, או כאלה בהן קיים סיכון בעת רעידת אדמה, אולם אין בשיפוצם כדאיות כלכלית. לאחר תכנון התכניות או מסמכי המדיניות בשכונות הוותיקות של הערים, ייכנסו יזמים פרטיים לקידום התכנון המפורט ויוציאו לפועל את הבנייה בשיתוף הרשויות המקומיות, ולאחר קבלת הסכמה כמובן מבעלי הדירות.

בראש הרשימה צועדות טבריה וצפת, הסובלות מסיכון סיסמי, והן יקבלו מימון לתכנון אלפי דירות בשטחן. בעיר טבריה יתוכננו 4,000 דירות בשכונת קריית משה הנמצאת סמוך למרכז העיר, מתוכן 3,000 דירות תוספתיות והשאר קיימות. במסגרת התכנון, מוצעת גם תוספת של שטחי מסחר ותעסוקה.

העיר צפת ביקשה לחדש את שכונת כנען הממוקמת בסמוך לעיר העתיקה ולשכונת חב"ד, ולתכנן 5,100 דירות, מתוכן 3,952 תוספתיות והשאר קיימות. השכונה קרובה לצירי תחבורה ראשיים ולמרכז מסחרי גדול, ומבניה הוקמו בשנות החמישים.

במסגרת קול קורא שהתפרסם לפני מספר חודשים, קראה הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית לכל הערים ברחבי הארץ, להגיש בקשות לתכנון דירות בשטחן במסגרת התחדשות עירונית. כל בקשה נדרשה לעמוד במספר פרמטרים וככל שהניקוד היה גבוה יותר, כך עלה הסיכוי של השכונה להצטרף לרשימה המיוחלת.

העיר חיפה הגישה בקשה לתכנון 4,800 דירות תוספתיות, פתח תקווה הגישה בקשה לחידוש שכונת יוספטל בעיר הסמוכה לכביש 40, עם תכנון 4,700 דירות חדשות, כבר סבא, רמת גן, גבעתיים וחולון, מעוניינות גם הן לחדש שכונות בשטחיהן, בכמות כוללת של עשרות אלפי דירות.

במהלך שנת 2018 השקיעה הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית כ-20 מיליון שקלים במסלול רשויות, בגבעת שמואל, לוד, יהוד-מונוסון, ירושלים, נס ציונה ומגדל העמק, ובתחילת השנה הנוכחית, השקיעה 14 מיליון ש"ח באשקלון, בחולון, בקריית ים ובבאר שבע.

עוד נודע כי לראשונה יש תוכנית התחדשות עירונית בשכונת חרדית בירושלים שכבר אושרה להפקדה. הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה מחוז ירושלים, בראשות עו"ד עמיר שקד, אישרה להפקדה תוכנית להתחדשות עירונית בשכונה החרדית נווה יעקב בירושלים. התוכנית הכוללת שלושה מבני מגורים בני 12 קומות בהם 205 יחידות דיור – במקום מבנה מגורים בן 4 קומות ובו 32 יחידות דיור.

 

התוכנית חלה על מתחם בשטח של כ-11.5 דונם ברחוב פ.צ. חיות בשכונת נווה יעקב. התוכנית שבמסגרת פינוי-בינוי כוללת הקמת שלושה מבנים חדשים בגובה 12 קומות הכוללים 205 יחידות דיור. כמו כן, במסגרת התוכנית יוקמו שני גני ילדים ושלוש כיתות מעון יום שישולבו במבני המגורים. התוכנית החדשה תוקם במקום מבנה מגורים בן 4 קומות ובו 32 יחידות הדיור, המצוי כיום בשטח. התוכנית מציעה מתווה הכולל בניית חלק מהמבנים החדשים בתחום השטח הפתוח, טרם להריסת המבנה הקיים.

מתכננת מחוז ירושלים במינהל התכנון, שירה תלמי-באבאי ציינה כי "התוכנית הינה סנונית ראשונה של תוכניות לפינוי בינוי במגזר החרדי, והיא מציעה פתרונות יצירתיים כדוגמת הגדלת מספר יח"ד לקומה, צמצום קווי בניין והגדלת בסיס  המבנים. זאת, על מנת לאפשר את היקפי הבנייה הדרושים לתוכנית ומבלי להזדקק לבינוי מגדלי".

התוכנית הינה ביוזמת עיריית ירושלים וחברת "במות ישראל יזמות והשקעות נדל"ן בע"מ, ונערכה ע"י משרד אלי רכס אדריכלים.

לעומת התכנית הזאת, התכנית שפרסמנו כאן בעבר, על הפינוי ובינוי הצפויים ברמות פולין, עדיין נמצאת בשלבי התכנון הראשוניים.

חיים אביטן, יו"ר הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית אמר לאחר אישור התחדשות השכונות ברחבי הארץ: "לשמחתי הרבה בסבב זה הגישו בקשה ערי פריפריה הנמצאות בסיכון סיסמי גבוה, ואני שמח שההתחדשות העירונית תתאפשר גם בהן. הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית שמה לה למטרה להגיע לכל מקום בארץ, במרכז או בפריפריה, כדי לחדש את השכונות הוותיקות ולהפוך את המבנים בהן לבטוחים ולנעימים יותר למגורים. אני מאמין שהשקעתנו תיתן זריקת מרץ לערים הללו, להמשיך ולקדם תהליכי התחדשות עירונית ביתר שאת".

גורי נדלר, ראש אגף תכנון ברשות הממשלתית להתחדשות עירונית הוסיף כי "מסלול התכנון השכונתי הוא מסלול ייחודי, שבו מתוכננת מחדש השכונה כולה, לרבות אזורים לפינוי בינוי, אזורים לשימור ולחיזוק ואזורים להתחדשות מרקמית. היתרון במסלול זה הוא בראייה הכוללת ובהכנת תכנית המכילה גם את תשתיות השכונה, כמו רחובות מבני ציבור וגינות".

כתיבת תגובה