שתף קטע נבחר

500 דירות ציבוריות חוזקו מפני רעידות אדמה

חברת עמידר החדשה השלימה פרויקט לשיפוץ וחיזוק 25 מבני מגורים של מערך הדיור הציבורי בערים טבריה, בית שאן וקריית שמונה. היקף הפרויקט כ-60 מיליון שקל. "מדובר באזורים בעלי רגישות סיסמית גבוהה - שדווקא בהם יזמי הנדל"ן אינם פועלים, אבל צריך לראות מעבר לשורת הרווח"

בשיתוף חברת עמידר

 

ברחבי מדינת ישראל ישנן למעלה מ-60 אלף דירות המהוות את מלאי הדיור הציבורי, חלקן זקוקות לחיזוק מפני רעידות אדמה, בעיקר באזור השבר הסורי-אפריקאי. זאת מאחר שמרבית המבנים נבנו עם קום המדינה, וכיום כבר מצריכים שיפוץ ושדרוג - במיוחד על רקע רעשי האדמה שמתרחשים לעתים בישראל. לצורך כך דואגת המדינה לבצע חיזוק מבנים בעזרת החברות המאכלסות של מערך הדיור הציבורי.

 

בימים אלה הושלם פרויקט לשיפוץ וחיזוק של כ-500 דירות ב-25 מבני מגורים בערי הפריפריה, בהיקף תקציבי של כ-60 מיליון שקל, ושלושה מבני מגורים נוספים נמצאים בביצוע. הפרויקט בוצע על ידי חברת עמידר החדשה, במסגרת פעילותה לביצוע פרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית, בשיתוף עם משרדי הבינוי והשיכון, האוצר ופיתוח הנגב והגליל.

מבנים שחוזקו בקריית שמונה (צילום: עמידר) (צילום: עמידר)
מבנים שחוזקו בקריית שמונה(צילום: עמידר)

בחברה מציינים כי מדובר בפרויקט ראשוני מסוגו, שארך כשלוש שנים והתבצע במבנים בני שלוש קומות ומעלה, בהם רוב המתגוררים הם דיירי הדיור הציבורי. המבנים ממוקמים באזורים בעלי רגישות סיסמית גבוהה בערים טבריה, בית שאן וקריית שמונה.

 

במסגרת הפרויקט חוזקו 12 מבני מגורים שכוללים 212 דירות בבית שאן; בטבריה חוזקו 13 מבנים שכוללים בסך הכול 231 דירות; ובקריית שמונה נמצאים בימים אלה בביצוע שלושה בניינים נוספים שכוללים בסך הכול 48 דירות.

 

לטובת ניהול הפרויקט הוקם צוות מטעם משרדי הממשלה, שהצריך יצירת מנגנון תכנון ובקרה נרחב, מאחר שהדיירים המשיכו להתגורר בדירות תוך כדי ביצוע עבודות החיזוק. בנוסף, הוקמה מינהלת שניהלה ותיאמה בין הגורמים הפעילים בפרויקט, עמם נמנו המתכננים, הבקרים, רשויות מקומיות, חברות שונות (כגון בזק, כבלים, חשמל, תאגידי מים, רשות העתיקות).

 

בנוסף דאגה המינהלת למתן מענה לתושבים ולדיירים באתרי הפעילות, לצד ביצוע פיקוח אחר העבודות הקבלניות בשטח. העבודות כללו חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, ביצוע יסודות הבניין וקירות תומכים, שיפוץ חזיתות, שדרוג תשתיות מים, ביוב וחשמל, שיפוץ חדרי מדרגות וכן עבודות גינון ופיתוח.

מבנים שחוזקו בבית שאן (צילום: עמידר) (צילום: עמידר)
מבנים שחוזקו בבית שאן(צילום: עמידר)

 

"התחדשות עירונית - לא רק בגוש דן"

נזכיר כי בחודש ספטמבר האחרון חתמה עמידר עם משרד הבינוי והשיכון על הסכם לקידום פרויקטים של התחדשות עירונית, שיקום שכונות וחיזוק מבנים ברחבי הארץ. במסגרת ההסכם הוחלט כי עד שנת 2029 יחוזקו או ייבנו מחדש כ-3,500 יחידות דיור קיימות, מתוכן כשני שלישים יהוו יחידות דיור ציבורי. כמו כן, ייבנו עוד 2,000 דירות בשוק החופשי - כ-83% מהן (3,000 יחידות דיור) ייבנו בפריפריה.

 

על פי הסכם העקרונות, תתאפשר תוספת של אלפי יחידות דיור חדשות בפריפריה, לצד חיזוק מבנים גם במקומות בהם אין כדאיות כלכלית ללא היוזמה הממשלתית. זאת על ידי חברת עמידר, שתהפוך לזרוע הביצוע הממשלתית בתחום תמ"א 38, פינוי-בינוי ושיקום שכונות. כך, פרויקטים של תמ"א 38 שיבוצעו בערים כמו הוד השרון, תל-אביב, חולון, רמת גן ורעננה, יאפשרו ישירות את חיזוק המבנים בישובים כדוגמת טבריה, בית שאן, דימונה, צפת וקריית שמונה.

 

הסכם המסגרת הקיים, שאושר באוגוסט 2014, נגע בעיקר לתחומי הליבה של פעילות חברת עמידר (ניהול נכסי הדיור הציבורי וכן אזכור כללי ביחס לפעילות של התחדשות עירונית), והסתכם בתקציב של 200 מיליון שקל לשנה לתקופה של שבע שנים (סך הכל 1.4 מיליארד שקל). לעומת זאת, היקפו הכספי של הסכם העקרונות שנחתם הוגדל באופן דרמטי ל-690 מיליון שקל בממוצע לשנה, וסכום כולל של כ-6.9 מיליארד שקל לתקופת התקשרות של 10 שנים.

 

סכום זה מורכב מתשלום על תחזוקת דיור ציבורי וסיוע לנכים רתוקים וקשישים, עמלות ניהול, שיקום שכונות והיקף מכירות ותקבולים מייזום וביצוע של התחדשות עירונית בגובה של כ-2.5 מיליארד שקל, מתוכו יצברו בקרן הפריפריה כ-400 מיליון שקל. מדובר ברווחים הצפויים מתוך הפעילות, שיוקדשו לחיזוק מבני דיור ציבורי בפריפריה מפני רעידות אדמה.

 

לדברי יו"ר החברה, יצחק לקס, "פרויקט חיזוק המבנים שהושלם כעת, בוצע במקומות שבאמת יש בהם צורך - ערי הפריפריה באזור השבר הסורי-אפריקאי. מדובר בערים שבהם יזמי הנדל"ן אינם פועלים, אבל צריך לראות מעבר לשורת הרווח, ולא להזניח את הפריפריה. הפרויקט הזה מהווה דוגמא להתחדשות עירונית הרבה מעבר לגוש דן. המטרה שלנו היא לפעול באזורי הביקוש לטובת אזורי הפריפריה, היכן שהצורך אקוטי וממשי".

 

מנכ"ל החברה, ראובן קפלן, הוסיף כי "הודות לשיתוף הפעולה המוצלח עם משרדי הממשלה והרשויות המקומיות, אנו משלימים בימים אלה פרויקט חשוב לשיפור מערך הדיור הציבורי ואיכות החיים של לקוחות החברה. מדובר בפרויקט לאומי, שמתבצע היכן שיש צורך ולא מתוך כדאיות כלכלית".

 

הכתבה בשיתוף חברת עמידר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמידר
מבנה דיור ציבורי שחוזק בבית שאן
צילום: עמידר
מומלצים