שתף קטע נבחר

יזמים ייהנו מתוספת קרקע לפינוי-בינוי

מגדילים את הכדאיות הכלכלית של פרויקטים להתחדשות עירונית: בכנסת אושרו עקרונות להרחבת השטחים ומספר הדירות בפרוייקטים, כדי לעודד הצטרפות יזמים למבצעי פינוי-בינוי

ועדת הרפורמות של הכנסת אישרה היום (ד') שורת עקרונות למדיניות חדשה שתגדיל בהיקף משמעותי את הקצאת הקרקעות לפרויקטים של פינוי-בינוי, במסגרת התכנית הלאומית להתחדשות עירונית. מדובר בתוספת שטחים לפרויקטים המתוכננים, שתהפוך את הפרויקטים לכדאיים יותר עבור היזמים. רוב הפרויקטים היום לא עונים על צרכי היזמים, בגלל שעל בסיס השטח של המבנה לא ניתן להגדיל בהיקף משתלם את מספר הדירות החדשות מעבר לקיים.

 

 כתבות נוספות על פינוי-בינוי  בערוץ הנדל"ן :

יוצא לדרך: פינוי-בינוי ראשון בלה גווארדיה

נווה שאנן מתעוררת: פינוי-בינוי בדרום ת"א

"מיזמי פינוי-בינוי יאושרו תוך שנה בלבד"

 

התכנית החדשה תאפשר הקצאת תוספות קרקע שיגדילו פי 3 עד פי 8 את השטח עליו יוקם כל מבנה חדש המתוכנן לכל פרויקט, ובהתאם את מספר הדירות החדשות לעומת השטח הבנוי המוגבל כיום. יו"ר הוועדה ח"כ אלי כהן (כולנו) אמר שהגדלת מספר הדירות בכל מבנה נועדה להגדיל את הכדאיות הכלכלית של הפרויקטים מה שאמור לעודד את הצטרפותם של יזמים רבים נוספים למבצעי פינוי-בינוי.

 

הוועדה החליפה את המדיניות הקיימת, ואישרה 6 עקרונות חדשים עליהם יתבססו התוספות העתידיות. המדיניות החדשה תשים קץ, לפחות בשלב ראשון, למיקוח על היקף התוספות המתנהל באופן קבוע בין היזמים לרשויות המקומיות, ומעכב אפילו את יישום הפרויקטים שנמצאים כבר היום בהליכי תכנון.

 

העקרונות החדשים

בראש עקרונות המדיניות החדשה הוחלט לבטל את מגבלת השטח, כך שהיקף הקרקע הכולל של הפרויקט יחושב לפי כמות יחידות הדיור המתוכננות בתוספת שטח לכל יחידה שיקבע השמאי הממשלתי.

פינוי בינוי ברמת גן (צילום: קבוצת כנען) (צילום: קבוצת כנען)
פינוי בינוי ברמת גן(צילום: קבוצת כנען)

עקרונות נוספים שאושרו:

בהרחבת השטח תינתן עדיפות ראשונה לשימוש בקרקע פנויה הצמודה לפרויקט. הקצאתה ליזמים תהיה פטורה ממכרז ותימכר בהנחה של עד 80% מהערכת השמאי.

 

עדיפות דומה תינתן גם לקרקע סמוכה לפרויקט שאיננה צמודה ישירות. לפי המתווה שקבעה הוועדה גם צירופה יהיה פטור ממכרז, אבל היא תימכר ליזמים במחיר שייקבע בהערכת השמאי הממשלתי ללא הנחה מראש אבל בהתבסס על שוווי השוק שלה.

 

ניתן יהיה לצרף לפרויקט שטח משלים גם של קרקע סמוכה, המיועדת לצרכי ציבור בתכנית המתאר המקומית, תמורת שטח בעל ייעוד ציבורי דומה שתקבל הרשות המקומית מרשות מקרקעי ישראל.

 

בהקצאת קרקעות פנויות למטרות התחדשות עירונית במסגרת הסכמי גג, יוקצו לפחות 10% לטובת פרויקטים של פינוי בינוי למעט ביישובים שמטרות אלה אינן רלבנטיות לגביהם.

 

בכל הסכם חדש, מתן עדיפות לפרויקטים של פינוי-בינוי והתחדשות עירונית על קרקע עירונית פנויה ייקבע בהחלטה של הרשות המקומית, שתביא בחשבון את השפעתם על צפיפות האוכלוסייה במקום. תינתן עדיפות לבינוי שיחזק את הרמה הסוציו-אקונומית של שכונות מוחלשות. התכנון והיישום יהיה באחריות יו"ר הרשות להתחדשות עירונית.

 

החוק יוגש לאישור הכנסת בעוד חודש 

הוועדה מחייבת את רשות מקרקעי ישראל לאמץ את עקרונות המדיניות החדשה ולתרגם אותם לנוסח שיוחזר לוועדה תוך חודש ימים (עד ה-15 בינואר 2016), ויקבל את אישורה הפורמאלי במסגרת החוק להתחדשות עירונית שיוגש מיד לאישור מליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית.

 

ח"כ כהן אמר בסיכום הדיון כי הפרויקטים להתחדשות עירונית, מהווים בשורה חברתית מעבר לערכם הנדל"ני. "מדיניות ברורה לגבי הקרקע המשלימה חיונית להאצת פרויקטים אלו. ההחלטות שהתקבלו היום יוצרות ודאות בתחומי הפינוי-בינוי, שתגדיל את קצב ההתחדשות בהגדלת הכדאיות הכלכלית גם בשכונות בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סלע בינוי
צילום: סלע בינוי
צילום: דוברות הכנסת
ח"כ אלי כהן, יו"ר ועדת הרפורמות
צילום: דוברות הכנסת
מומלצים