שתף קטע נבחר

מתכוננת לרעידת אדמה: ירושלים תקדם תמ"א 38

העירייה חשפה כי הפקידה תוכנית חדשה למיפוי אזורים בהם יש צורך מיידי בחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה. מנהל פרויקטים בעירייה: "מטרת התוכנית לזהות זיהוי מדויק ככל האפשר של האזורים שבהם דרושה תוספת הזכויות, או התמריץ הכלכלי, לחיזוק המבנים. נתיר תוספת של עד 2.5 קומות"

תוכנית חדשה למיפוי האזורים בהם יש צורך מיידי בקידום תמ"א 38 מקודמת בימים אלה על ידי עיריית ירושלים. מטרת התוכנית, שהופקדה לאחרונה במוסדות התכנון, היא להתאים את מדיניות העירייה בנושא חיזוק מפני רעידות אדמה - לכל אזור ואזור בהתאם למאפייניו.

 

 

פרטים ראשונים על התוכנית נחשפו בתחילת השבוע בכנס שקיימה החברה להגנת הטבע בירושלים, ואשר עסק בתמ"א 38 ובהשלכותיה.  

 

מהנדס ושמאי מקרקעין שמואל מהלה, מנהל פרויקטים בעיריית ירושלים שנכח בכנס, סיפר כי "אנו מקדמים כיום תוכנית לחיזוק מבנים בירושלים ומטרתה לזהות זיהוי מדויק ככל האפשר של האזורים שבהם דרושה תוספת הזכויות, או התמריץ הכלכלי, לחיזוק המבנים". מהלה הוסיף כי "בעיר ההיסטורית אין לעירייה כוונה להוסיף קומות, אך מחוץ לעיר ההיסטורית ובשכונות המרוחקות יותר - נתיר תוספת של עד 2.5 קומות".

 

לדבריו, הרקע לתוכנית הוא חשיבות הנושא ורצונה של עיריית ירושלים לקדמו בצורה שתתאים גם לרגישויות ההיסטוריות של העיר. לדבריו, "רעידת אדמה בירושלים הייתה וגם תהיה, כלומר לא אנחנו עוסקים בחיזוק מבנים, אלא בהצלת חיי אדם". עם זאת, הוא הבהיר כי "לא בכל בניין, גם אם הוא נבנה לפני 1980, אפשר לממש את תמ"א 38, מהרבה סיבות".

  

בשיחה עם ynet ציין מהלה כי על פי נתוני עיריית ירושלים, כיום אושרה תמ"א במוסדות התכנון לכ-10 בניינים בעיר, ואילו עבודות בפועל מבוצעות בבניין אחד בלבד. "במקרים רבים אנו מבחינים כי אין כדאיות כלכלית ליזמים להיכנס לפרויקט של התמ"א, בעיקר במקומות בהם האוכלוסיה שייכת למעמד סוציו-אקונומי נמוך, או כאשר מדובר בבניינים גדולים – מעל 20 יחידות דיור, או חמש קומות. המטרה שלנו כעת היא לבדוק באילו אזורים הכי חשוב לקדם את התמ"א ולתמרץ את הפרויקטים – על ידי מתן אפשרות של הוספת 2.5 קומות, במקום קומה או קומה וחצי – כפי שנהוג בערים אחרות".  

 

בכנס, בו נכחו גם נציגי משרד הבינוי והשיכון, הביעו נציגי החברה להגנת הטבע תמיכה בתוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים. לדברי איתמר בן-דוד, מנהל תחום התכנון בחברה להגנת הטבע, "תמ"א 38 מעניקה לתושבים בירושלים הזדמנויות, כמו שיפור ביטחון ובטיחות תושבי הערים, שהם תנאי הכרחי למימוש חזון איכות החיים העירונית, ייעול השימוש בקרקע באזורים בנויים ותיקים בעיר, תוספת זכויות של יחידות דיור וגם שיפור ברווחת הדיור".  

 

שלומי חלבני, מנהל פרויקט שיקום שכונות במשרד הבינוי והשיכון, הבהיר כי הדרך ליישום התוכנית רצופה קשיים. "משרד הבינוי והשיכון לקח על עצמו ב-2005 להתעסק עם הנושא הזה, כשאף אחד עוד לא ידע מה זה. במה אנחנו עוזרים? קודם כל בהתארגנויות של הוועד. אתם יודעים מה זה לכנס 50-60-70 דיירים ביחד, על אחת כמה וכמה לקבל מכולם אישור? אבל אנחנו לא מרימים ידיים ובכל זאת מבצעים", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים