יוזמה של התאחדות בוני הארץ: להרחיב את תמ"א 38

הכוונה גם למבנים שנבנו לאחר שנת 1980 ללא ממ"ד ■ ניסים בובליל: "יעילותו של הממ"ד כנגד מתקפות טילים הוכיחה עצמה שוב וביתר שאת בימים האחרונים"

ההסלמה הבטחונית של הימים האחרונים לצד מספר גדול של מקרים שהוכיחו את נחיצות המרחבים המוגנים הדירתיים (ממ"ד) מוביל את התאחדות בוני הארץ לקדם יוזמה חדשה במסגרת תמ"א 38.

ניסים בובליל , נשיא התאחדות בוני הארץ ויו"ר הנהלת לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, יצא היום בקריאה לשרי ישראל לבחון את הרחבת תמ"א 38 כך שתאפשר מתן זכויות בנייה גם לבניינים שנבנו בין 1980 ל-1991. על-פי הרעיון שגובש בהתאחדות בוני הארץ, זכויות הבניה הנוספות מכח תמ"א 38 יממנו את תוספת הממ"ד לדירות. על-פי ההערכות של התאחדות בוני הארץ מדובר בכ-400 אלף יחידות דיור שאינן כוללות ממ"ד היום ובמקביל אינן עונות על הדרישות ליישום תמ"א 38 על הבניין בו הן ממוקמות.

"יעילותו של הממ"ד כנגד מתקפות טילים הוכיחה עצמה שוב וביתר שאת בימים האחרונים", אמר היום בובליל, "בישראל יש למעלה ממיליון דירות שנבנו ללא ממ"ד , אולם בעוד שלדירות שנבנו לפני שנת 1980 יש את האפשרות לחזק את הבניין ולהוסיף ממ"ד במסגרת תמ"א 38 ומבלי שהדיירים יממנו את הוספת הממ"ד מכספם, הרי שדירות שנבנו בין השנים 1980 ל-1991 אינן זכאיות לתוספת ממ"ד או חיזוק הבניין במסגרת תמ"א 38". כזכור, חובת בניית ממ"ד בדירה נקבעה לאחר מלחמת המפרץ הראשונה, לכן הבניינים שנבנו לאחר 1991 כוללים ממ"ד.

"המקלטים כיום אינם מהווים חלופה לממ"ד", הוסיף ואמר בובליל, "כי אין מספיק זמן להגיע למקלט ולכן ממשלת ישראל צריכה לשאוף לתוספת ממ"ד לכל דירה בישראל. אמנם , משרד השיכון מממן בשנים האחרונות תוספת ממ"דים לישובים בשדרות ובישובי עוטף עזה , אולם כעת שהאיום מתרחב כמעט לכל שטחי המדינה יש לאפשר פתרון יצירתי שיאפשר תוספת ממ"דים לכל דירה ללא הוצאה תקציבית של ממשלת ישראל".

במקביל להצעת ההתאחדות, יצא היום גם יו"ר ארגון הקבלנים והבונים בבאר-שבוע והנגב אלי אביסרור בקריאה למציאת פיתרון לאלפי דירות בדרום שאינן ממוגנות: "יש אלפי דירות בבאר שבע והדרום ללא ממ"דים. על הממשלה לאשר לקבלנים בניית ממ"דים בהליך מזורז. אני מציע שהמדינה תממן בניית המדדים ותיתן זכיות לבעלי המבנים בהליך מזורז מאד. אפשרות נוספת היא לתת ליזמים ולקבלנים זכיות בנייה במרכז הארץ ובמקביל הקבלנים והיזמים יבנו את הממדים בדרום ובבאר-שבע כי אי אפשר להשאיר דירות ללא מיגון".

יש לציין שגם אם הצעת ההתאחדות תתקבל ואכן תורחב תמ"א 38 לבניינים שנבנו לאחר שנת 1980, מדובר עדיין על תוכנית המבוססת על היתכנות כלכלית ליזם או הקבלן מה שיחריג שוב את אזורי הפריפרייה מהאפשרות ליישום התוכנית.

באותו הזמן, קבלנים הפעילים בתחום מסבירים שגם היום, במסגרת זכויות התמ"א הקיימות, לא תמיד ניתן להוסיף ממ"ד לדירה והדברים מחוייבים חשיבה מחודשת מצד המחוקק.

"גם בבניינים שנבנו לפני 1980, לא תמיד קיימת אפשרות להוסיף ממ"דים, ככל שמדובר באזורים צפופים בעיקר בשל מגבלות של שטח המגרש וגבולות הבניין", מספרת עדית גבע, מנכ"ל משותף בחברת שלום את נתן הפועלת בתחום, "ישנם מקרים בהם בניין אחד יוכל לקבל תוספת ממ"ד, כאשר הבניין שסמוך לו, לא יקבל אישור לתוספת כזו". חמי שאול, מנכ"ל קרסו מבנים הפעילה גם היא בתחום חיזוק המבנים, מציין שההסלמה הנוכחית הוכיחה שני דברים: "בימים האחרונים ראינו שאף אזור בארץ אינו חסין מטילים ושממ"דים מצילים חיים. לכן, אין כל סיבה לא לאפשר לבניינים שנבנו בשנות השמונים לעשות תמ"א 38. למדינה זה לא יעלה כסף אך זה עשוי להציל מאות אלפי תושבים במלחמה הבאה". שאול קורא למדינה להקל את הבירוקרטיה סביב פרויקטים של תמ"א כדי לאפשר בנייה מאסיבית של ממ"דים: "לצערי העימות הבא הוא רק עניין של זמן. אם המדינה תחייב את הרשויות להכין תוכניות מסודרות לאישורי פרויקטי תמ"א ותקל על הבירוקרטיה בוועדות התכנון, העורף במלחמה הבאה יהיה הרבה יותר חזק".