$
התחדשות עירונית

רמת השרון מצטרפת להגבלות על תמ"א 38

בעקבות חמש ערים אחרות במרכז, מבקשת רמת השרון להגביל את התוכנית לחיזוק מבנים ל־1,500 דירות בלבד. הנהנים העיקריים: הרחובות הוותיקים סוקולוב ואוסישקין

אביב גוטר 08:2126.04.16

ברמת השרון לא ייבנו יותר מ־1,500 דירות חדשות בפרויקטים של תמ"א 38 - זאת ההחלטה שצפויה להתקבל בדיון שתערוך היום הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה של העיר. תוכנית שמוגשת להפקדה מחלקת את העיר לתשעה מתחמים שבכל אחד מהם תוגדר מכסה מרבית של דירות שייבנו. כך מצטרפת רמת השרון לערים במרכז הארץ שמגבילות את תמ"א 38, הנחשבת למרכזית בהתחדשות עירונית, וזאת בטענה שבנייה בלתי מבוקרת מכבידה על התשתיות.

 

 

לדברי גורמים בעירייה, התוכנית שתכנן משרד קייזר אדריכלים ומתכנני ערים מתחשבת בין היתר ביכולת הנשיאה של מערכת התחבורה, החניה ושטחי הציבור בכל מתחם. לפי חוק התכנון והבנייה, רשות מקומית יכולה להגביל את תמ"א 38 אם היא סבורה שהפרויקטים עלולים לפגוע באיכות החיים ובערך הדירות של הדיירים בסביבה.

 

ראש העירייה אבי גרובר, שנכנס לתפקידו לפני כחודשיים לאחר שקודמו איציק רוכברגר הורשע במרמה, תומך בתוכנית וטוען שבלי הגבלה מסודרת רווחת התושבים תיפגע. "רוכברגר קידם קו מתירני מדי בנוגע לתמ"א 38 ולא נוהל שום דיון למציאת פתרונות תשתית הולמים להיקפי הבנייה הגדולים בעיר", אמר אתמול גרובר. בשנים האחרונות מאשרת רמת השרון כ־200 דירות חדשות בשנה בתמ"א 38.

 

כל הקודם זוכה

 

אלא שההגבלה עלולה ליצור תחרות בסגנון "כל הקודם זוכה": ברמת השרון יש בניינים ישנים רבים, אולם כל יחידת דיור שתאושר תבוא על חשבון פרויקטים עתידיים. רבים יזדרזו להיכנס למכסה, והמפסידים ייאלצו להמתין זמן רב מאוד לפרויקט פינוי־בינוי, שנחשב למסובך למימוש.

 

עו"ד משה רז־כהן, המלווה פרויקטי התחדשות עירונית בעיר, מתכוון להגיש התנגדות לתוכנית. "קשה להצדיק את חוסר הוודאות שאליה ייקלעו יזמים ודיירים", הוא מסביר, "הליך רישוי הבנייה נמשך זמן רב, ופרויקטים עלולים לצאת דרך ולהיתקע רק סמוך לקבלת ההיתר כי אז יתברר שהמכסה מוצתה. חוסר ודאות ירחיק יזמים מהעיר".

 

תמ"א 38 נולדה בעיקרה לשם חיזוק מבנים ישנים מפני רעידות אדמה, כשהיא מתומרצת במתן זכויות להרחבת דירות ובניית דירות נוספות. באזורי ביקוש הפרויקטים כדאיים וכך הפכה התוכנית לאחראית מרכזית להתחדשות עירונית בערים ותיקות. להערכת חברת מדלן, כ־10% מהעסקאות ב־2016 יהיו של דירות בפרויקטי תמ"א 38.

 

אלא שעוד לפני רמת השרון כמה ערים באזורי ביקוש הגבילו את התוכנית. הרשויות המקומיות לא מחבבות את התוכנית משום שהיא גורמת אי־נוחות לתושבים ודורשת מהן להשקיע בתשתיות לטובת התושבים החדשים.

 

תוכנית הרבעים בתל אביב קובעת באופן מפוקח אילו מבנים יחוזקו ואילו ייהרסו וכן את היקף זכויות הבנייה. רמת גן צמצמה בשנה וחצי האחרונות את מתן ההיתרים בכמחצית, ומספר הדירות החדשות במסלול שכולל הריסת מבנים צנח מ־2,800 ב־2014 ל־1,500 ב־2015. בני ברק מצמצמת את אישורי תמ"א 38 בשל המחסור במבני ציבור בעיר. בדומה לרמת השרון, בראשון לציון וברחובות נקבעו מכסות של 850 ו־400 דירות בהתאמה בהחלטת הוועדה המחוזית. העומס בשליטה, אך הבניינים נותרים ישנים ולא בטוחים.

 

נגד התוכנית הארצית

 

העמדה של הרשויות מציבה אותן בהתנגשות ישירה עם משרד הבינוי והשיכון ומטה הדיור. אלה רואים בהתחדשות עירונית את אחד האפיקים המרכזיים לתוספת דירות לשוק, ותמ"א 38 הוא עבורם ספק דירות מוכח. ראש המטה אביגדור יצחקי הביע תמיכה בקידום פרויקטים של תמ"א 38 רחבים ככל הניתן, אולם הרשויות מפגינות אי־אמון ומצמצמות את היצע הדירות הפוטנציאליות במסגרת התחדשות עירונית.

 

פרויקטים של תמ"א 38 הם כמו פלסטרים ותחבושות על בניינים", אומר ראש העירייה גרובר, "אני מעדיף לקדם פרויקטים של הריסה ובנייה מחדששמאפשרים שימוש יעיל יותר בקרקע אף שהם אורכים הרבה יותר שנים".

 

גורמים באוצר העדיפו שלא להתייחס לנושא משום שכל תמ"א 38 נמצאת בבחינה: מוסדות התכנון מבקשים להרחיב את מספר יחידות הדיור לפרויקט תמ"א 38, ואילו היועץ המשפטי פרסם חוות דעת שלפיה לא יוכל להגן על כך בבג"ץ. כעת ממתינים לדיון במועצה הארצית לתכנון ולבנייה.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x