$
חדשות נדל

שיכון דן נגד תמ"א 38

אברי גלעד, ניר למפרט ושוקי אורן הם בין המתנגדים למיזמי תמ"א 38 בשכונה הפרברית, וערערו על פרויקט שאושר. בתגובה תבחן העירייה שינוי בתכנון העירוני

יעל דראל 08:2906.10.14

פרויקט תמ"א 38 שבמסגרתו ייהרס בית פרטי בשכונת שיכון דן בצפון תל אביב וייבנה תחתיו בניין בן שבע דירות, מעורר התנגדות מצד כ־350 משפחות - כמחצית מתושבי השכונה - לפרויקט ולכל פרויקטי תמ"א 38 העתידיים באזור.

 

במסגרת ההתנגדות הנרחבת שמוביל יו"ר ועד השכונה, אמיר גולדשטיין (ממקימי סלקום ואמדוקס), טוענים התושבים כי מיזמי התמ"א צפויים לשנות את צביון השכונה, המורכבת בעיקר מבתים צמודי קרקע, ולהפוך אותה לאזור של בנייה רוויה. בין התושבים המתנגדים, שחתמו על עצומה שהוגשה לפני כמה חודשים לעירייה, גם החשב הכללי באוצר לשעבר, שוקי אורן, מנכ"ל קבוצת זאפ ומנכ"ל ערוץ 10 לשעבר, ניר למפרט, ואיש הטלוויזיה אברי גלעד.

 

תוכנית בניין עיר חדשה

 

התנגדותם של התושבים הביאה בחודשים האחרונים להגשת ערר לוועדת הערר במחוז תל אביב נגד היתר הבנייה שאישרה הוועדה המקומית לפרויקט, וכן להגשת עתירה מינהלית בנושא לבית המשפט המחוזי בתל אביב. לאחרונה הודיעה עיריית תל אביב, בתשובה להליכי הערר, כי היא בוחנת את האפשרות לגבש תוכנית בניין עיר חדשה לאזור שתסדיר את הסוגיה.

 

גולדשטיין והבית ברח' רומנילי. "בלי תמ"א 38 הבית היה נהרס ככל המבנים הישנים" גולדשטיין והבית ברח' רומנילי. "בלי תמ"א 38 הבית היה נהרס ככל המבנים הישנים" צילום: עמית שעל

 

בשיחה עם "כלכליסט" מציין גולדשטיין, כי "שיכון דן הוא בין שכונות המגורים האחרונות שנותרו בתל אביב עם בתים צמודי קרקע ובנייה נמוכה. תמ"א 38, שהיא תוכנית טובה באופן עקרוני, לא יכולה לחול על כל המקומות במדינת ישראל כאחד, ולא בכדי, גם במסגרת התמ"א עצמה נכתב שיש צורך בהתאמות מקומיות. החלת תמ"א 38 תחסל את שיכון דן במתכונתו הנוכחית ותהפוך אותו לשכונה בבנייה רוויה וצפופה ואנחנו נאבקים בזה".

 

לדבריו, "בתקופה האחרונה יש התנפלות אדירה של יזמים על שיכון דן, כי הם מזהים שהרווח הקבלני שניתן לקבל כאן עצום. אנחנו לא מתנגדים למיצוי זכויות הבנייה במקום על ידי הדיירים, אבל אם עיריית תל אביב מבקשת לחסל את שיכון דן לצורך קבלת תוספת יחידות דיור, שתתכבד ותגיש תוכנית מפורטת ותביא אותה לאישור במוסדות התכנון".

 

אברי גלעד (ארכיון) אברי גלעד (ארכיון) צילום: עמית שעל

 

בערר שהוגש כנגד היתר הבנייה שנתנה הוועדה המקומית לפרויקט, מציינים מתנגדי התוכנית כי מעבר לשינוי צביונה של השכונה, הרי שהפרויקט המדובר, במגרש ברחוב רומנילי 25, כלל אינו עונה למטרה שלשמה גובשה תוכנית חיזוק המבנים. "הבית הנו בית פרטי צנוע וקטן מידות, הבנוי כיום בשטח של כ־105 מ"ר + כ־30 מ"ר מרפסות על מגרש בגודל 795 מ"ר", נכתב. בהמשך נכתב כי בפועל, מדובר במגרש ריק שכן הבית נעזב מיושביו לאחר שנרכש על ידי היזמים, ומכאן שהכוונה להרוס אותו ולבנות במקומו מבנה בן שבע יחידות דיור, על פני כ־1,900 מ"ר, אינה ממלאת את מטרת התמ"א. "המחוקק לא התכוון להעניק תמריצים כלכליים להריסתו של מבנה קטן, שהוקם בשנות החמישים, שאלמלא תמ"א 38 היה נהרס כדרכם של מבנים ישנים... והתוכנית אף לא נועדה להעניק זכויות במגרשים ריקים".

 

"לא גזירה משמים"

 

בשיחה עם "כלכליסט" מדגישה עו"ד ענת לוי המייצגת את תושבי השכונה בהליכי הערר, כי "תמ"א 38 אינה גזירה משמים. יש מקומות שצריך לשים בהם שלט 'אין כניסה לתמ"א 38', כי יש בהם שיקולים תכנוניים אחרים שגוברים על הצורך בחיזוק מבנים".

 

לדבריה, "כיום אין תוכנית מוגדרת לרובע 2 של תל אביב בנושא תמ"א 38. אמנם בתוכנית המתאר העירונית, שטרם אושרה, הוגדר שיש לשמר את המרקם בשכונה ובנוסף יש גם מסמך מדיניות של העירייה שמגביל תוספת קומות לקומה אחת בלבד (במקום 2.5 קומות - י"ד), אך כל זה אינו מחייב. אנחנו פועלים לגיבוש תוכנית מחייבת שתמנע לחלוטין תמ"א 38 בשכונה".

 

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "צוות התכנון של העירייה יישב עם תושבי השכונה לצורך גיבוש הצעה משותפת שתעלה לדיון בוועדה המחוזית ב־5 בנובמבר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x