מאמרים בנושא תמ"א 38

התחדשות עירונית: מה בין "פינוי-בינוי" לפרויקט לפי תמ"א 38/2?
עו"ד גיא יקותיאל

שתי התכניות הנפוצות לביצוע התחדשות עירונית – פינוי-בינוי ותמ"א 38/2 – עלולות לבלבל את מי שמעוניין לשפץ ולהרחיב את דירתו ולשפר את איכות חייו. עו"ד גיא יקותיאל על ההבדלים, היתרונות והחסרונות של כל אחת מהתכניות. 


התחדשות עירונית הוא שם כולל לפרויקטים שנועדו לחדש את סביבת המגורים תוך ניצול משאבי הקרקע לצורך הגדלת יחידות הדיור ושיפור איכות המגורים. תמ"א 38 ופינוי-בינוי הן הצורות הנפוצות ביותר של התחדשות עירונית בישראל. 

בעלי דירות רבים מעוניינים לבצע פרויקט של הריסת בניין המגורים ובניית בניין חדש תחתיו, ומוצאים עצמם תוהים ותועים בין האפשרות של ביצוע פרויקט פינוי-בינוי או פרויקט תמ"א 38/1 (המכונה גם "פינוי-בינוי קטן"). 

על מנת להקל על ההחלטה להלן מספר הבדלים ומאפיינים של שתי התכניות – תוך שנסייג ונאמר – כי הדברים האמורים חלים רק לגבי בנייני מגורים:  

התכנית שחלה על הקרקע שלכם 
בעוד שתחום פינוי-בינוי מוסדר במספר חוקים - חוק התכנון והבניה, חוק בינוי ופינוי של אזורי שיקום, חוק פינוי ובינוי (פיצויים), ועוד, פרויקט לפי תמ"א 38 שואב את כוחו מתכנית מתאר ארצית, ויישומו מוסדר במספר מצומצם של הוראות חוק.

בכדי שמתחם מסוים יוכרז ככזה שמתאים לפינוי-בינוי עליו לכלול לפחות 24 יחידות דיור. לעומת זאת, תמ"א 38 חלה על כל מבנה שההיתר לבנייתו הוצא לפני '80 ומצריך חיזוק מפני רעידות אדמה, ואשר לפי התב"ע (תכנית בניין עיר) הקיימת, ניתן לבנות במקומו מבנה של 400 מ"ר לכל הפחות.

דירה חדשה: מתי? 
יש גם הבדל בהליכי התכנון של כל אחת מהתכניות: כדי לקיים פרויקט פינוי-בינוי יש להוציא תב"ע חדשה שמתאימה למתחם הספציפי – הליך שיכול לקחת שנים כ-5-10 שנים לפחות (עוד לפני תחילת הבנייה). בשונה, תמ"א 38 היא תכנית קיימת ולכן כל שצריך לעשות הוא לפעול להוצאת היתר בניה – עניין של שנה-שנתיים. 

עם זאת, נציין, שלעיתים יזמי תמ"א 38 מבקשים לשמור לעצמם את הזכות ליזום תב"ע חדשה כדי להגדיל את זכויות הבניה במגרש ואת רווחיות הפרויקט. כדאי לשים לב לכך בעת ההתקשרות עם היזם. 

כפי שניתן לראות, ההבדלים הללו בהחלט משפיעים על משך הזמן המשוער לביצוע כל אחת מהתכניות: הלו"ז המשוער של פרויקט פינוי-בינוי ארוך בצורה ניכרת מפרויקט תמ"א 38/2 ויכול לקחת שנים רבות, גם למעלה מעשור. 

לעומת זאת, ואף שעדיין לא הושלמו פרויקטים רבים של תמ"א 38/2, בעקרון, סיומם לא אמור לקחת זמן רב ומוערך בסביבות 3-4 שנים מרגע ההתקשרות ועד סיום הפרויקט ומסירת הדירות החדשות לדיירים (למעט כשהיזם מבקש לאשר תב"ע חדשה, כאמור לעיל).

התמורה הכספית 
הבדל נוסף בין שתי התכניות עוסק בתמורה (המרבית) המתקבלת בכל אחת מהן. בעלי דירות במתחם פינוי-בינוי זכאים ליחידת מגורים חלופית ותמורה כספית ששווים המצרפי מגיע עד 150% משווי הדירה הנוכחית. בעלי דירות שצריכים טיפול סעודי או בני 60 פלוס זכאים לקבל את מלוא התמורה בכסף, בתנאי שירכשו תוך 12 חודשים זכות למגורים בבית אבות. 

לעומת זאת, בעלי דירות בפרויקט תמ"א 38/2 זכאים לדירה שתהיה גדולה בלא יותר מ- 25 מ"ר מהדירה הישנה בתוספת מרפסת שמש. בנוסף, הם זכאים לחניות ומחסנים. 

בשני המקרים בעלי הדירות גם זכאים לדמי שכירות בתקופת הפרויקט ולכיסוי הוצאות (דוגמת הובלה ועו"ד).

ואם דייר מסרב?
על מנת להוציא אל הפועל פרויקט פינוי-בינוי כל בעלי הזכויות במתחם חייבים להסכים לביצועו. ההתמודדות עם בעלי זכויות סרבנים מצריכה הגשת תביעה נזיקית לבימ"ש. חשוב לדעת, שנכון להיום, ביהמ"ש לא מוסמך לחייב את המתנגדים להשתתף בפרויקט, אלא רק לחייבם בפיצוי כספי לבעלי הזכויות שכן רצו לבצע את הפרויקט. 

בפרויקטים תמ"א 38/2 זה שונה: די בהסכמה של 80% מבעלי הזכויות כדי שיפנו בתביעה למפקח על הבתים המשותפים, שבניגוד לביהמ"ש, מוסמך לחייב את המתנגדים להשתתף בפרויקט. בפועל, מה שיקרה הוא שצד שלישי (כמו עוה"ד של הדיירים שמסכימים לפרויקט) יחתום בשם המתנגדים על כל המסמכים שדרושים לשם הוצאת הפרויקט לפועל. 

כפי שראינו, ישנם הבדלים רבים בין שני הפרויקטים המובאים לעיל והמלצתנו לבעלי הדירות היא לבחון היטב איזו משתי האפשרויות מתאימה ביותר לצרכיהם, ובכלל זה עליהם לקחת בחשבון את ההיבטים הכספיים ומשך הזמן שלוקח לכל פרויקט "להתבשל". 

* עו"ד גיא יקותיאל מייצג דיירים ויזמים בפרויקטים של פינוי-בינוי ולפי תמ"א 38, חבר בפורום קניין ומקרקעין של לשכת עורכי הדין וחבר בוועדה לענייני תמ"א 38.

** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.

חזור

תמ"א 38, מתחילים באתר המרכזי

התחדשות עירונית 2022

ניתן לקבוע כבר ברמת וודאות גבוהה שהשנים הקרובות יהיו תור הזהב של ההתחדשות העירונית. עתודות קרקע נמוכות, מחירי נדל"ן גבוהים ושיכונים מתפוררים במרכזי הערים הם כר פורה לגל ענק של פרויקטים.
נוסיף לכך את ההחלטה להוריד את אחוז ההסכמה לפינוי בינוי לתביעת דיירים סרבנים בפינוי בינוי ל 66% מהבעלים במקום 80% היום. נוסף גם סעיף לפיו בעלי דירות שעשו עבירות בנייה לא יכללו במניין הדיירים הנדרש לצורך רוב כך ששיעור ההסכמה יכול להגיע במצב כזה ל-50%. כמו כן, גם היזם יוכל להגיש תביעה נגד דייר סרבן.

מאות ואולי אלפי פרויקטים תקועים בשל דיירים "סרבנים" שחרור החסם הזה עשוי להקטין את הזמן הממוצע להבשלת פרויקט בשנתיים ויותר.

ההתבגרות של השוק כוללת גם הסכמה כללית שתמ"א 38 חיזוק היא החלופה הפחות מועדפת ואם יש ברירה אז עדיפים פרויקטים מתחמיים של פינוי בינוי או לפחות הריסה והקמה של בניין חדש (תמ"א 38 2)

אז אל תפספסו את הרכבת...

השאירו פרטים ואנחנו נשתדל להעביר לחברות מתאימות, ללא כל עלות מצדכם.  כדאי להבין שלא כל בניין מתאים לכל היזמים, בניין שמוגדר אצל אחד כ"לא כלכלי" יכול להיות "יהלום" אצל אחר. גם הזמן משחק תפקיד ובניין או ישוב שאינם אטרקטיביים בזמן מסוים יכולים להפוך למאד מבוקשים עקב שינויים ברגולציה, במחירי הנדל"ן ועוד.

אנחנו באתר המרכזי עושים כל מאמץ למצוא את הגורם המתאים שיטפל בכל בניין הרשום במאגר שלנו, לא תמיד זה קורה מעכשיו לעכשיו אבל אנחנו רצים למרחקים ארוכים...

* שדה חובה