מאמרים בנושא תמ"א 38

בית המשפט לסרבנית תמ"א 38 ברמת גן: "הגיע העת להרפות"
עו"ד רועי פריד

בעלת דירה התנגדה לפרויקט תמ"א 38 ברמת גן, גם לאחר שהחברה היזמית ביצעה שינויים בתוכנית, בעקבות בקשותיה. בית המשפט דחה את העתירה שהגישה נגד החברה היזמית והוועדות המקומיות לתכנון וחייב אותה בתשלום הוצאות של 10,000 שקלים.


חברת "אפגד בניין וסביבה" ביקשה לבצע פרויקט של תמ"א 38 ברמת גן והגישה הצעה לקבלת היתר בנייה. הוועדה המקומית לתכנון ובנייה של רמת גן הוציאה בשנת 2017 היתר לחברה היזמית עבור פרויקט תמ"א 38, במסגרתו ייהרס בניין ובו שתי קומות ברחוב רד"ק ובמקומו ייבנה בניין שבו 10 קומות.
בעלת דירה בבניין הנמצאת בקומת הקרקע, הגישה התנגדות לתוכנית ובה הציבה בין השאר שני תנאים. תנאי אחד הוא ששטח הדירות בבניין שייבנה לא יהיה קטן מ-50 מ"ר והתנאי השני הוא שיהיו לכל דירה שני כיווני אוויר. בעקבות התנגדות כלל ההיתר גם את שני התנאים האלה.
החברה היזמית הגישה, כשנתיים לאחר מכן, תוכנית מתוקנת אשר נבחנה על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, ואישרה כי התוכנית המתוקנת עומדת בדרישות אשר נקבעו כולל הרחבת הדירות. 
למרות השינויים שנעשו בתוכנית, המשיכה בעלת הדירה להתנגד לתוכנית והגישה ערר לוועדת העררים של מחוז תל אביב ובו טענה טענות שונות. ועדת העררים דחתה את הערר שהגישה בעלת הדירה, אך למרות זאת המשיכה בעלת הדירה להתנגד והגישה עתירה לבית המשפט לעניינים מנהליים נגד הועדה המקומית לתכנון ובנייה תל אביב, הוועדה המקומית לתכנון בנייה רמת גן והחברה היזמית "אפגד בניין וסביבה". 
העותרת טענה כי ועדת הערר התעלמה מהשינוי במדיניות עיריית רמת גן אשר אינה מאפשרת פרויקטים של תמ"א 38 בבניין יחיד ודורשת שיהיה מדובר במתחם כדי להימנע מהחרפת בעיות החנייה באזור וכן למנוע צפיפות גדולה. עוד טענה כי הוועדה המקומית אישרה תוכנית אשר פוגעת בזכויות הקנייניות שלה תוך שהיא פועלת בבהילות. העותרת אף מסרה נתונים לא נכונים לעניין גודל דירתה, ומספר כיווני האוויר, כמו גם התוספת לדירה החדשה ובכך הטעתה את ועדת הערר.
מנגד, טענה החברה היזמית וטענו הוועדות כי לאחר שהתוכנית נבחנה לעומקה, אין הצדקה להתערב בהחלטה מקצועית תכנונית שנעשתה. בנוסף, טענו כי מדיניות עיריית רמת גן באשר לביצוע תמ"א 38 בבניינים בודדים בוטלה בפסק דין אשר ניתן בחודש ספטמבר 2019. החברה היזמית גם טענה כי העותרת נוהגת בחוסר תום לב מאחר והיתר הבנייה כבר ניתן, וכן שהיא העלתה טענות שלא הועלו בוועדות ושהיא ממשיכה להיאבק גם כנגד בעלי דירות אחרים בבניין.
השופט אליהו בכר קיבל את הטענות של חברת "אפגד בניין וסביבה" ושל הוועדות והסכים כי אין סיבה להתערב בהחלטות המקצועיות אשר עומדות בקנה אחד עם הפסיקה. השופט ציין כי טענות העותרת כנגד אישור התוכנית בהחלטת הוועדה המקומית לא הועלו בזמן אמת ובאיחור שאינו מוצדק.
עוד קבע השופט כי אין צורך להתערב בעניין התכנון המתוקן שנעשה על ידי החברה היזמית, מאחר והוועדה המקומית בדקה את העניין וקבעה שהתכנון עומד בכל הדרישות שנקבעו, כולל הרחבת הדירה וכולל מספר כיווני האוויר. בנוסף ציין השופט בכר כי העתירה שהוגשה לבית המשפט ללא סיבה ראויה שבדין תוך המאבקים שמנהלת העותרת בכמה חזיתות. השופט קבע כי "הגיע העת להרפות".
לפיכך פסק בית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב כי יש לדחות את העתירה כנגד ביצוע הפרויקט של תמ"א 38 ברמת גן. בהחלטה צוין כי לא הייתה סיבה ראויה להגשת העתירה, מכיוון שהחברה היזמית ביצעה את כל התיקונים שנבעו מההתנגדות המקורית שהוגשה ובכלל זה הרחבת שטח הדירה והתייחסות למספר כיווני האוויר.
בית המשפט חייב את בעלת הדירה אשר הגישה את העתירה בתשלום הוצאות של 10,000 שקלים.

כתב: עו"ד רועי פריד

פסקי דין קשורים

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

 

חזור

תמ"א 38, מתחילים באתר המרכזי

התחדשות עירונית 2022

ניתן לקבוע כבר ברמת וודאות גבוהה שהשנים הקרובות יהיו תור הזהב של ההתחדשות העירונית. עתודות קרקע נמוכות, מחירי נדל"ן גבוהים ושיכונים מתפוררים במרכזי הערים הם כר פורה לגל ענק של פרויקטים.
נוסיף לכך את ההחלטה להוריד את אחוז ההסכמה לפינוי בינוי לתביעת דיירים סרבנים בפינוי בינוי ל 66% מהבעלים במקום 80% היום. נוסף גם סעיף לפיו בעלי דירות שעשו עבירות בנייה לא יכללו במניין הדיירים הנדרש לצורך רוב כך ששיעור ההסכמה יכול להגיע במצב כזה ל-50%. כמו כן, גם היזם יוכל להגיש תביעה נגד דייר סרבן.

מאות ואולי אלפי פרויקטים תקועים בשל דיירים "סרבנים" שחרור החסם הזה עשוי להקטין את הזמן הממוצע להבשלת פרויקט בשנתיים ויותר.

ההתבגרות של השוק כוללת גם הסכמה כללית שתמ"א 38 חיזוק היא החלופה הפחות מועדפת ואם יש ברירה אז עדיפים פרויקטים מתחמיים של פינוי בינוי או לפחות הריסה והקמה של בניין חדש (תמ"א 38 2)

אז אל תפספסו את הרכבת...

השאירו פרטים ואנחנו נשתדל להעביר לחברות מתאימות, ללא כל עלות מצדכם.  כדאי להבין שלא כל בניין מתאים לכל היזמים, בניין שמוגדר אצל אחד כ"לא כלכלי" יכול להיות "יהלום" אצל אחר. גם הזמן משחק תפקיד ובניין או ישוב שאינם אטרקטיביים בזמן מסוים יכולים להפוך למאד מבוקשים עקב שינויים ברגולציה, במחירי הנדל"ן ועוד.

אנחנו באתר המרכזי עושים כל מאמץ למצוא את הגורם המתאים שיטפל בכל בניין הרשום במאגר שלנו, לא תמיד זה קורה מעכשיו לעכשיו אבל אנחנו רצים למרחקים ארוכים...

* שדה חובה