מאמרים בנושא תמ"א 38

אבסורד: מדוע פרויקט תמ"א 38 מתעכב?
מאת: עו"ד זיו לוטן
בית המשפט המחוזי הורה להחיות חברה שנמחקה לפני 45 שנה, כי מחסן קטן בבניין שהיה כבר אמור להתחיל פרויקט תמ"א 38 רשום על שמה, וללא הסכמתה – לא ניתן להתחיל בפרויקט. 
 

בעלי דירות בבית משותף בראשל"צ הגישו עתירה מיוחד לבית המשפט המחוזי בלוד. בעתירה נחשף סיפורם: הם התקשרו עם יזם בנייה לצורך ביצוע תמ"א 38 והתבקשו להחתים את כל בעלי הזכויות, כמקובל. אלא שאז התגלה להם, שהחברה שבנתה את הבניין אי-שם בשנות ה-60', עודנה רשומה כבעלת מחסן של שלושה מטר. 

הבעיה שלהם הייתה שהחברה נמחקה בתחילת שנות ה-70 ומשכך היא כבר לא נחשבת ל"אישיות משפטית" כך שאינם יכולים לקבל את ההסכמה שלה לפרויקט, והוא תקוע. הדיירים ביקשו מבית המשפט שיורה על החייאת החברה והחזרתה לפעילות ולו לצורך ההסכמה. 

באופן עקרוני, רשם החברות לא התנגד למבוקש, אולם הוא דרש שהחייאת החברה תותנה בכך שתפרע חוב אגרות שנותרה לה. הרשם טען כי מטרת ההחייאה בסופו של דבר היא הפקת רווח כלכלי עבור בעלי הדירות, ולכן עליהם לכסות את החוב. בתוך כך הוסיף הרשם כי אחד מבעלי הדיירות היה בעל מניות בחברה, כך שלכל הפחות יש לחייבו בתשלום האגרות. 

בשביל הצדק 
השופט יעקב שפסר, סגן נשיא בית המשפט, קיבל את בקשת בעלי הדירות. השופט הדגיש כי זה לא מתקבל על הדעת לפגוע בזכויות דיירים לביצוע תוכנית חיזוק מפני רעידות אדמה רק בשל מצב רישום החברה, שאינו באחריותם ושליטתם. בתוך כך השופט הדגיש כי לו היה דוחה את הבקשה היה בכך משום אפליית העותרים לרעה לעומת בעלי דירות בבתים ישנים אחרים. 

השופט קבע עוד כי לא ייתכן שבגלל מחסן "קטן וזניח" שהחברה לא דאגה לרשום את זכויותיו כראוי, יסכל את השיפוץ של הבניין ויפגע בזכויותיהם הקנייניות של בעלי הדירות ובאינטרס הציבורי שבחיזוק בניינים מפני רעידות אדמה. 

מעבר לכך, השופט שפסר דחה את הדרישה שהציב הרשם לתשלום חוב האגרות. השופט קבע בהקשר זה כי החייאת החברה לא תפיק לבעלי הדירות רווח כלכלי, וכי הדבר נכפה עליהם בשל דרישת החוק לאישור מכלל בעלי הזכויות בבניין. עוד נקבע כי לא יהיה זה מוצדק לחייב את אותו דייר שהיה בעבר בעל מניות בחברה, משום שחלקו בחברה זו היה זניח ושולי. 

וכך, השופט החליט להחיות את החברה ולהחזיר את שמה לפנקס החברות בתוספת סייג שלפיו מדובר בהחייאה ספציפית רק לצורך ביצוע הפרויקט. לאחר מכן, החברה תימחק שוב. 
לפסק הדין  
שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
עו"ד זיו לוטן עוסק בדיני מקרקעין ותמ"א 38

** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

חזור

תמ"א 38, מתחילים באתר המרכזי

התחדשות עירונית 2022

ניתן לקבוע כבר ברמת וודאות גבוהה שהשנים הקרובות יהיו תור הזהב של ההתחדשות העירונית. עתודות קרקע נמוכות, מחירי נדל"ן גבוהים ושיכונים מתפוררים במרכזי הערים הם כר פורה לגל ענק של פרויקטים.
נוסיף לכך את ההחלטה להוריד את אחוז ההסכמה לפינוי בינוי לתביעת דיירים סרבנים בפינוי בינוי ל 66% מהבעלים במקום 80% היום. נוסף גם סעיף לפיו בעלי דירות שעשו עבירות בנייה לא יכללו במניין הדיירים הנדרש לצורך רוב כך ששיעור ההסכמה יכול להגיע במצב כזה ל-50%. כמו כן, גם היזם יוכל להגיש תביעה נגד דייר סרבן.

מאות ואולי אלפי פרויקטים תקועים בשל דיירים "סרבנים" שחרור החסם הזה עשוי להקטין את הזמן הממוצע להבשלת פרויקט בשנתיים ויותר.

ההתבגרות של השוק כוללת גם הסכמה כללית שתמ"א 38 חיזוק היא החלופה הפחות מועדפת ואם יש ברירה אז עדיפים פרויקטים מתחמיים של פינוי בינוי או לפחות הריסה והקמה של בניין חדש (תמ"א 38 2)

אז אל תפספסו את הרכבת...

השאירו פרטים ואנחנו נשתדל להעביר לחברות מתאימות, ללא כל עלות מצדכם.  כדאי להבין שלא כל בניין מתאים לכל היזמים, בניין שמוגדר אצל אחד כ"לא כלכלי" יכול להיות "יהלום" אצל אחר. גם הזמן משחק תפקיד ובניין או ישוב שאינם אטרקטיביים בזמן מסוים יכולים להפוך למאד מבוקשים עקב שינויים ברגולציה, במחירי הנדל"ן ועוד.

אנחנו באתר המרכזי עושים כל מאמץ למצוא את הגורם המתאים שיטפל בכל בניין הרשום במאגר שלנו, לא תמיד זה קורה מעכשיו לעכשיו אבל אנחנו רצים למרחקים ארוכים...

* שדה חובה