$
בארץ

בני בגין מרגיע: "ישראל ערוכה לרעידת אדמה חזקה באופן שמניח את הדעת"

השר בגין בכנס היערכות פיננסית לרעידת אדמה של "כלכליסט" וענבל חברה לביטוח בע"מ: 70% מהבניינים בישראל צפוי להם רק נזק קל עד בינוני במקרה של רעידת אדמה; הממשלה הקציבה 3.5 מיליארד שקל לחיזוק מבני ציבור ועוד 90 מיליון שקל שייפרסו למשך שלוש שנים לחיזוק הדיור הציבורי

טל ליטמן 10:1921.07.11

"בשטחי פעולה לא מעטים ישראל ערוכה לרעידת אדמה חזקה, באופן שמניח את הדעת", כך אמר הבוקר השר בני בגין, בכנס היערכות פיננסית לרעידת אדמה של "כלכליסט" וענבל חברה לביטוח בע"מ. בגין הוסיף כי הוא חולק על דו"ח מבקר המדינה בעניין. לדעתו, המענה הראשוני לטיפול בנפגעים ובנזקים לתשתיות חיוניות הוא טוב.

 


 

"אנחנו מוצפים בשנים האחרונות במחזות קשים כתוצאה מאסונות טבע, אלו לא מתרחשים באופן תדיר יותר, אבל כשלכל אדם יש מכשיר סלולרי ותוך דקות הוא מעלה את המחזות לאינטרנט הדברים חודרים לתודעה. כשאנחנו רואים צילומים של רעידות אדמה אנחנו באופן טבעי שואלים היא האם זה יכול לקרות גם אצלנו. התשובה הראשונית היא חיובית, זה כבר קרה בסוסיתא לפני מעל 1,400 שנים", הוסיף.

 

בגין אמר עוד, "אין לנו סימן של גידול בהסתברות לרעידות אדמה במהלך השנים, אם כי הסיכון לנזק גדל בין היתר בגלל צפיפות האוכלוסיה. המקור הבא לרעידת אדמה יהיה לאורך בקע ים המלח (השבר הסורי אפריקאי - ט.ל) אך אנחנו לא יכולים לדעת את המועד, הדרגה וכמובן לחזות את הנזק. למרות זאת, אנחנו יודעים לחיות עם זה גם מבחינה ביטוחית, וגם עם עצם הידיעה.

 

יש הסתברות נמוכה מאוד לרעידת אדמה שתפגע באופן קשה בחלקים נרחבים במדינת ישראל, אני לא אומר שזה בלתי אפשרי, אבל אומר שההסתברות היא נמוכה, לעומת זאת לגבי בקע ים המלח התמונה עגומה יותר. קיים איום מוחשי להתרחשות רעידת אדמה חזקה, העלולה לגרום במשך פחות מדקה לנזק גדול ולהרוגים רבים.

 

ההתכוננות העיקרית שלנו היא להתכונן למניעת הנזק והפחתתו על ידי חיזוק מבנים, ובנייה בטיחותית. ההרס הצפוי הוא רב יותר כאשר הבניין חלש יותר. ההחלטה המכרעת לגבי התמודדותנו עם רעידת אדמה היא מאחורינו, היא התקבלה לפני 40 שנה על ידי ד"ר אבי שפירא לאמץ את תקן הבנייה של מדינת קרליפוניה, להתמודדות עם זעזועי קרקע. תקן הבנייה בישראל דורש בנייה שתמנע פגיעת גוף חמורה. כ-80% מהבניינים בני 3 קומות ויותר נבנו אחרי 1980 ולכן הם מותאמים לרעידות אדמה. 70% מהבניינים בישראל צפוי להם רק נזק קל-בינוני, בנזק כזה המדינה לא תסייע לאלו שלא ביטחו את בתיהם ולכן אני קורא לאזרחי ישראל לבטח את בתיהם ולא לצפות שהמדינה תושיע אותם.

 

בניגוד לדו"ח מבקר האחרון, הממשלה הקציבה ב-2010 3.5 מיליארד שקל לחיזוק מבני ציבור, ביניהם, בתי ספר, בתי חולים, תחנות כיבוי אש ותחנות משטרה. כמו כן, ניתנים תמריצים לחיזוק בניינים שהוקמו שלא לפי התקן לפי תכנית תמ"א 38, אם כי תכנית התמריצים הזו קרובה למיצוי.

 

בנוסף לכך הוקצו 90 מיליון שקל שיפרסו למשך שלוש שנים לחיזוק מבנה הדיור הציבורי. לפני חודשיים החלטנו לאמץ את ההנחיות להתנהגות תלמידים בבתי ספר (ועדת אשכנזי), הסותרות הנחיות שהיו נהוגות עד היום. בנוסף מתוכנת להיבנות מערכת אזעקה לאומית במהלך השנים 2012-2013. ובנוסף על כך, אנחנו מחפשים פתרונות יצירתיים המשלבים פתרונות ממשלתיים עם יוזמות פרטיות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x