מאמרים בנושא תמ"א 38

תושבי אשדוד נלחמים על הנוף: עתירה נגד מיזם תמ"א 38
עו"ד רועי פריד
בעתירה שהגישו דיירים נגד פרויקט לחיזוק שלושה בניינים ברחוב קידרון באשדוד, נטען כי האישור שניתן להוספת 2.5 קומות לכל בניין, יגרום לפגיעה בערך דירותיהם ולהסתרת נוף הים. השופטת רות אבידע אמנם דחתה את העתירה אך בד בבד הורתה לרשויות התכנון לבחון חלופות בנייה פוגעניות פחות. 

העתירה הוגשה לפני כשנה וחצי לבית המשפט לעניינים מנהליים בבאר שבע, ובה נטען כי היתרי הבנייה שניתנו לפרויקט (בניית 2.5 קומות נוספות בכל בניין) יביאו לפגיעה בערך דירותיהם, בין היתר משום שהדירות החדשות יסתירו להם את הנוף לים. 

את עיקר טענותיהם הפנו העותרים כלפי  הוועדה המקומית לתכנון ובנייה אשדוד וועדת הערר המחוזי, שלטענתם קיבלו את החלטותיהן על סמך מידע שגוי ומצגי שווא מצד היזמים, ומבלי שטרחו לבדוק תוכניות בנייה חלופיות שימזערו את הפגיעה ברכושם ובאיכות החיים שלהם. בין היתר טענו העותרים כי לא היה מקום לאשר ליזם לבנות את תוספת הבנייה המקסימלית. 

טענה נוספת שהעלו הדיירים הייתה שהוועדה המקומית כלל לא הייתה מוסמכת לתת לפרויקט הזה היתר מכוח חוק החיזוק כיוון שהבניינים לא עונים על דרישותיו, מאחר שנבנו מלכתחילה לפי תקן 413 והם עמידים מפני רעידות אדמה. 

אולם העניין הוא שאחת מתכליותיה הברורות של תמ"א 38 היא לתמרץ יזמים לחזק מבנים על חשבונם בתמורה לניצול זכויות הבנייה בבניין המיועד. לנוכח זאת, ניתן להבין את טענת הוועדה שאלמלא התוספת המקסימלית לא הייתה ליזם כדאיות כלכלית בביצוע הפרויקט. 

כל אחד מהצדדים, יש לציין, תמך את עמדתו בחוות דעת הפוכות ושונות התומכות בעמדתו: העותרים נתנו חוות דעת המעידה שליזם יהיה כדאי לבנות גם אם יאושרו פחות קומות ואילו גופי התכנון הציגו חוות דעת שמאששת את עמדתם ואת כשרות היתר הבנייה שניתן. 

ובכל זאת, צריך לשקול
אלא שכאמור, השופטת אבידע דחתה את עתירת הדיירים. השופטת קבעה כי אין לה עילה חוקית להתערב בהחלטות גופי התכנון, שבניגוד לעמדת העותרים, התבססו על מכלול השיקולים הרלבנטיים ועל נתונים מדויקים. 

אך בד בבד, השופטת הסכימה כי יש לבדוק שהפרויקט הזה אכן תואם את חוק החיזוק וכי היה מקום לבדוק חלופות תכנוניות שייתכן שיובילו לפגיעה פחות יותר בקניינם של העותרים, למשל, כמו לבנות עוד דירות קרקע במקום דירות לגובה או לנייד את הזכויות של הקבלן מהפרויקט למיזם אחר באשדוד. 

לפסק הדין
 •    ב"כ העותרים: עו"ד אורלי צבר
•    ב"כ המשיבים: עו"ד אביחי כהנא, עו"ד רוני עמיר, עו"ד אוסנת גולדמן, עו"ד ענת בירן ועו"ד אינה טל
* עו"ד רועי פריד מלווה פרויקטים של התחדשות עירונית כולל תמ"א 38 ופינוי בינוי
מיניסייט
  
** הכותב לא ייצג בתיק
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

 

חזור

תמ"א 38, מתחילים באתר המרכזי

התחדשות עירונית 2022

ניתן לקבוע כבר ברמת וודאות גבוהה שהשנים הקרובות יהיו תור הזהב של ההתחדשות העירונית. עתודות קרקע נמוכות, מחירי נדל"ן גבוהים ושיכונים מתפוררים במרכזי הערים הם כר פורה לגל ענק של פרויקטים.
נוסיף לכך את ההחלטה להוריד את אחוז ההסכמה לפינוי בינוי לתביעת דיירים סרבנים בפינוי בינוי ל 66% מהבעלים במקום 80% היום. נוסף גם סעיף לפיו בעלי דירות שעשו עבירות בנייה לא יכללו במניין הדיירים הנדרש לצורך רוב כך ששיעור ההסכמה יכול להגיע במצב כזה ל-50%. כמו כן, גם היזם יוכל להגיש תביעה נגד דייר סרבן.

מאות ואולי אלפי פרויקטים תקועים בשל דיירים "סרבנים" שחרור החסם הזה עשוי להקטין את הזמן הממוצע להבשלת פרויקט בשנתיים ויותר.

ההתבגרות של השוק כוללת גם הסכמה כללית שתמ"א 38 חיזוק היא החלופה הפחות מועדפת ואם יש ברירה אז עדיפים פרויקטים מתחמיים של פינוי בינוי או לפחות הריסה והקמה של בניין חדש (תמ"א 38 2)

אז אל תפספסו את הרכבת...

השאירו פרטים ואנחנו נשתדל להעביר לחברות מתאימות, ללא כל עלות מצדכם.  כדאי להבין שלא כל בניין מתאים לכל היזמים, בניין שמוגדר אצל אחד כ"לא כלכלי" יכול להיות "יהלום" אצל אחר. גם הזמן משחק תפקיד ובניין או ישוב שאינם אטרקטיביים בזמן מסוים יכולים להפוך למאד מבוקשים עקב שינויים ברגולציה, במחירי הנדל"ן ועוד.

אנחנו באתר המרכזי עושים כל מאמץ למצוא את הגורם המתאים שיטפל בכל בניין הרשום במאגר שלנו, לא תמיד זה קורה מעכשיו לעכשיו אבל אנחנו רצים למרחקים ארוכים...

* שדה חובה