מאמרים בנושא תמ"א 38

הפריע לעבודות תמ"א 38, ביהמ"ש הוציא צו מניעה: תובע סדרתי ולא מציאתו
עו"ד אורית גליקין
לפני כחודש חברת הבנייה שמבצעת את עבודות החיזוק בבניין שבחיפה ביקשה לאסור על הדייר היחיד שהתנגד לתוכנית להפריע לה. הדייר טען שהחברה מסיגה גבול ומבצעת עבודות לא חוקיות, אך ביהמ"ש קבע כי המתנגד רדוף תיאוריות קונספירציה, ונענה לבקשת החברה.

התובעת – חברת הבנייה ש. דורפברגר מבצעת מזה זמן מה עבודות תמ"א 38 לחיזוק בית ישן בן שש דירות בחיפה מפני רעידות אדמה. חמישה מתוך ששת הדיירים בבניין חתמו על ההסכם מול החברה ורק לעבודות ורק הדייר הנתבע – התנגד ולא חתם. למרות זאת, החברה קיבלה היתר בנייה על בסיס הסכמת הרוב.


בתביעה, שהוגשה לפני כחודש לבית משפט השלום בחיפה, טענה חברת הבנייה כי הנתבע מפריע ללא הרף לעבודות. הוא מסתובב בשטח, יוצר חיכוכים עם בעלי המקצוע ומחבל בעבודות עד כדי כך שהיא עלולה להפר את ההתחייבויות שלה ולא לעמוד בלוח הזמנים שנקבע בהסכם מול הדיירים. 

הנתבע העלה כל מיני טענות אישיות נגד בעלי החברה והפנה לתאוריות קונספירציה לפיהן היתר הבניה ניתן תוך זיוף ומרמה. לטענתו, בעוד שהדיירים כולם ויתרו על זכויות בנייה לטובת מקימי הבניין, הם לא שמו לב שמאחר שהוא רכש את הדירה הראשונה בבניין יש לו זכויות יתר, למשל בחדר ההסקה של הבניין. משכך, הבנייה אינה חוקית.  

טענותיו "נטחנו עד דק"
השופט אהרון שדה פתח ואמר כי טענות הנתבע "נטחנו עד דק" באינספור הליכים תוך בניית תאוריות שאינן מבוססות על ראיות. בנוסף, השופט הבהיר לנתבע כי אינו זכאי לזכויות יתר ובכל מקרה הוא לא הגיש מסמך כלשהו המעיד על כך שיש לו איזושהי על פני שאר השכנים ככל הנוגע לזכויות הבנייה או לשטח המשותף בבניין. כך, למשל, הוא לא הראה כל ראיה לגבי זכויותיו בחדר ההסקה ואף הודה בעצמו כי בעירייה החדר רשום כרכוש משותף. 

השופט ציין כי הנתבע לא הצליח גם להוכיח את "תאוריות הקונספירציה" שהעלה, והוסיף כי לטעמו מדובר בתובע סדרתי שמנסה להפעיל פחד וטרור כדי להשיג את מבוקשו. אף שעושה רושם כי הוא נלחם על זכויותיו, יש לשים גם את המלחמה הזו בפרופורציה ולהתאים את המלחמה למציאות. 

עוד לפי השופט, הנתבע לא הצליח להסביר מדוע הוא מתנגד לעבודות החיזוק שישביחו את דירתו ויעלו את ערכה, ומשכך נראה  כי נראה הוא מבקש להילחם לשם המלחמה.

השופט סיים את החלטתו בכך שכתב כי היתר הבנייה של התובעת תקף ושריר וכך גם החוזים עליהם חתמה מול יתר הדיירים בבניין. על כן, קבע השופט, הנתבע לא זכאי להפריע לעבודות  ולמנוע את המשך הפרויקט. צו המניעה שביקשה החברה ניתן לפיכך, והשופט הורה לנתבע להימנע מכל פעולה שעלולה לעכב את עבודות החיזוק. עם זאת, הוא לא פסק לחובת הנתבע הוצאות.  

לפסק הדין 
•    ב"כ התובעת: עו"ד י.אבן
•    הנתבע ייצג את עצמו

* עורכת דין אורית גליקין עוסקת בפרויקטים של תמ"א 38 ופינוי בינוי
** הכותבת לא ייצגה בתיק
*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
 

חזור

תמ"א 38, מתחילים באתר המרכזי

התחדשות עירונית 2022

ניתן לקבוע כבר ברמת וודאות גבוהה שהשנים הקרובות יהיו תור הזהב של ההתחדשות העירונית. עתודות קרקע נמוכות, מחירי נדל"ן גבוהים ושיכונים מתפוררים במרכזי הערים הם כר פורה לגל ענק של פרויקטים.
נוסיף לכך את ההחלטה להוריד את אחוז ההסכמה לפינוי בינוי לתביעת דיירים סרבנים בפינוי בינוי ל 66% מהבעלים במקום 80% היום. נוסף גם סעיף לפיו בעלי דירות שעשו עבירות בנייה לא יכללו במניין הדיירים הנדרש לצורך רוב כך ששיעור ההסכמה יכול להגיע במצב כזה ל-50%. כמו כן, גם היזם יוכל להגיש תביעה נגד דייר סרבן.

מאות ואולי אלפי פרויקטים תקועים בשל דיירים "סרבנים" שחרור החסם הזה עשוי להקטין את הזמן הממוצע להבשלת פרויקט בשנתיים ויותר.

ההתבגרות של השוק כוללת גם הסכמה כללית שתמ"א 38 חיזוק היא החלופה הפחות מועדפת ואם יש ברירה אז עדיפים פרויקטים מתחמיים של פינוי בינוי או לפחות הריסה והקמה של בניין חדש (תמ"א 38 2)

אז אל תפספסו את הרכבת...

השאירו פרטים ואנחנו נשתדל להעביר לחברות מתאימות, ללא כל עלות מצדכם.  כדאי להבין שלא כל בניין מתאים לכל היזמים, בניין שמוגדר אצל אחד כ"לא כלכלי" יכול להיות "יהלום" אצל אחר. גם הזמן משחק תפקיד ובניין או ישוב שאינם אטרקטיביים בזמן מסוים יכולים להפוך למאד מבוקשים עקב שינויים ברגולציה, במחירי הנדל"ן ועוד.

אנחנו באתר המרכזי עושים כל מאמץ למצוא את הגורם המתאים שיטפל בכל בניין הרשום במאגר שלנו, לא תמיד זה קורה מעכשיו לעכשיו אבל אנחנו רצים למרחקים ארוכים...

* שדה חובה